Waarom een stijgende hypotheekrente voor bijna niemand slecht nieuws is

Stond de gemiddelde hypotheekrente in september 2021 nog op 1,4%, inmiddels is dit opgelopen naar 2,2%. Welbeschouwd is dit voor vrijwel geen enkele partij op de woningmarkt slecht nieuws.

Met name in de eerste van maanden van dit nieuwe jaar gaat het hard. De hypotheekrente bedraagt gemiddeld nu 2,2% een plus van pakweg 0,7% ten opzichte van de start van het jaar, zo blijkt uit cijfers van hypotheekwinkel de Hypotheekshop. En een verdere stijging is voorlopig nog niet van de lucht zo waarschuwt het adviesbedrijf, dat het tempo van de stijging vergelijkt met eerdere krediet- en eurocrises.

Terugschroeven steunprogramma's

Een verdere oploop van de rente ligt voor hand want om de hoge inflatie, onder meer veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne en de daarmee gepaarde gaande energiecrisis, te beteugelen zullen centrale banken kun steunprogramma’s gaan terugschroeven. De Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, is hier al mee begonnen en de verwachting is dat de Europese Centrale Bank dit later ook zal gaan doen.

Hypotheekrente in 1992 tegen de 10%

Een hogere hypotheekrente dus, maar nog lang niet de rente die banken vroegen in 2007, een jaar voor het uitbreken van de kredietcrisis, toen deze rond de 5% bedroeg. Graven we nog wat verder terug dan zien we dat de hypotheekrente in 1992 gemiddeld richting de 10% kroop.

Lees ook: FSC pleit voor bredere aanpak huizenmarkt

In die zin doet de nog altijd lage hypotheekrente weinig slechts met de woonlasten van consumenten. Wel wordt de leencapaciteit op basis van een hogere hypotheekrente wat kleiner, al kunnen huizenkopers daarop inspelen door te kiezen voor korte, goedkopere rentevastperiodes. De Hypotheekshop wijst erop dat voor een specifieke groep koper de leencapaciteit sowieso kleiner wordt: private lease rijders moeten hun contract vanaf komende maand voor 100 procent mee tellen bij de kredieten de ze al hebben lopen (was 65%). In combinatie met een oplopende rente kan dit de leencapaciteit behoorlijk beperken.

Huisjesmelkerij duurder

Een, voor de doorsnee huizenkoper, iets lagere leencapaciteit, maakt de schaarse voorraad aan betaalbare woningen niet groter. Tegelijkertijd zorgt het minder kunnen lenen er wèl voor dat consumenten niet langer op basis van een ultiem lage rente een op de keper een beschouwd enorm zware financiering aangaan. En minsten zo positief: ook voor opkopers van woningen die nog niet afgeschrikt zijn door de opkoopbescherming die door heel het land wordt ingevoerd, wordt het financieren van huisjesmelkerij duurder.

Zachte landing woningmarkt

Uiteindelijk kunnen een rem op de geldgroei en iets een hogere hypotheekrente ook zorgen voor een zachte landing van de woningmarkt in ons land. Nog vanmorgen maakten het CBS en het Kadaster bekend dat de woningprijzen weer jaar op jaar met ruim 20% waren toegenomen. Iedere voorzichtige rempoging is zowel voor insiders als outsider op de woningmarkt op de langere termijn aan te bevelen.  

Laatste nieuws

Evenementen