Savills lanceert klimaatkwetsbaarheidsindex kantorenmarkt

Internationaal vastgoedadviseur Savills heeft een nieuwe index gepubliceerd die de kwetsbaarheid van Nederlandse kantorenmarkten voor klimaatrisico's onthult.

Het rapport, ondersteund door een gedetailleerde kwetsbaarheidskaart, toont de mate van risico in verschillende regio's en voorziet vastgoedinvesteerders en ontwikkelaars van cruciale, op data gebaseerde inzichten.

De Klimaatkwetsbaarheidsindex, een sleutelelement van het rapport, kwantificeert potentiële risico's zoals overstromingen, stedelijke hitte-eilanden en beperkte toegang tot koele ruimtes die de levensvatbaarheid van kantoorlocaties kunnen beïnvloeden. De index belicht de kantorenmarkten die het meeste risico lopen, wat belanghebbenden in staat stelt om geïnformeerde beslissingen te nemen over toekomstige investeringen en ontwikkelingen.

Top 15 kwetsbare kantoormarkten

Wouter van ’t Grunewold, Market Intelligence Analist bij Savills in Nederland, zegt over de index: “We hebben de top 15 van meest kwetsbare kantoormarkten geïdentificeerd,, met grote stedelijke centra zoals Amsterdam en Rotterdam die aanzienlijke risico's lopen door stedelijke hitte-eilandeffecten en overstromingspotentieel. Zo heeft ongeveer 21,6% van de Nederlandse kantoorvoorraad momenteel geen adequate toegang tot koele ruimtes binnen 300 meter, wat het belang van strategische locatiekeuze benadrukt.”

ESG-compliance

Het Savill- onderzoek benadrukt de noodzaak van adaptieve maatregelen om deze risico's te verminderen en suggereert dat strategische locatiekeuze en proactief vermogensbeheer cruciaal zullen zijn om de waarde van vastgoed te handhaven in het aangezicht van klimaatverandering. Het rapport en de begeleidende kaart zijn beschikbaar voor nadere beoordeling en bieden handvatten voor het begrijpen van de langetermijnstrategieën die vereist zijn voor duurzame vastgoedinvesteringen in Nederland.

Iris Kampers, ESG-adviseur bij Savills in Nederland, legt uit: “Dit rapport is een must-read voor iedereen die betrokken is bij de strategische planning en het beheer van vastgoed, en benadrukt de noodzaak van proactieve ESG-compliance in vermogensbeheer om vastgoedwaarden te behouden en te verbeteren in een tijdperk van klimaatonzekerheid. Ik hoop dat de Klimaatkwetsbaarheidsindex een call-to-action is voor het implementeren van robuuste ESG-strategieën die adaptieve maatregelen bevatten om geïdentificeerde risico's te beperken en de duurzaamheid van vastgoedbeleggingen te verbeteren.”