Rijk zet eigen vastgoed actief in voor bestrijding wooncrisis

Het Rijk gaat haar omvangrijke vastgoedportefeuille, die uit meer dan 82.000 ha grond en 11,7 mln m2 gebouwen bestaat, actief inzetten voor de aanpak van de woon-, asiel- en stikstofcrisis.

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) krijgt een sleutelrol in de plannen van minister Hugo de Jonge, die de Tweede Kamer dinsdagavond per brief inlichtte. Het RVB beheert en onderhoudt nu onder andere ministeriegebouwen, rechtbanken, havens en defensieterreinen, maar De Jonge ziet een veel bredere maatschappelijke taak voor de organisatie weggelegd. Het RVB richt voor zijn nieuwe taken een aparte tak met een eigen directie op: Gebieds- en Vastgoedontwikkeling.

Deze ontwikkelingsafdeling gaat actief sturen op de transformatie van het eigen vastgoedbezit. Gebieds- en Vastgoedontwikkeling krijgt het mandaat om afspraken te maken met provincies, gemeentes en andere betrokken partijen over de concrete invulling van gebieden en gebouwen. Zo zijn er plannen om 25.000 à 35.000 woningen te bouwen op de rijksgrond Almere Pampus en 15.000 à 20.000 woningen op locatie Almere Oosterwold.  Op Lelystad Warande zijn 9.000 tot 16.000 woningen voorzien en op Valkenhorst in Katwijk moeten 5.600 woningen verrijzen.

Niet langer verkopen

Het RVB gaat overheidsgebouwen en gronden waarvoor niet direct een bestemming is, niet langer automatisch verkopen. Panden die overtollig zijn geworden, bijvoorbeeld omdat ambtenaren steeds vaker hybride werken, kunnen worden omgeturnd in appartementencomplexen. In voormalige gevangenissen en kazernes kunnen wooneenheden worden gebouwd.    

Kwetsbare groepen

Naast het bestrijden van de woningnood, moet Gebieds- en Vastgoedontwikkeling het overheidsvastgoed inzetten om kwetsbare groepen te huisvesten. Het RVB richtte zich al op de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen, asielzoekers en statushouders. Nu gaat Gebieds- en Vastgoedontwikkeling ook actief op zoek naar woonruimte in rijksgebouwen voor starters, studenten en arbeidsmigranten.

Boeren verplaatsen

Het RVB heeft zijn agrarische gronden op het oog voor het verplaatsen van boerenbedrijven die in een bepaald gebied een te hoge bijdrage leveren aan de stikstofnormen. Om de grondvoorraad op peil te houden, wil het RVB de agrarische grond die na verplaatsing overblijft, aankopen en gericht (erf)pachtvrij maken.