Minister verbiedt verkoop ouderencomplexen Leeuwarden

Woningcorporatie Habion mag vier complexen voor senioren in Leeuwarden van demissionair woonminister Hugo de Jonge niet zonder meer van de hand doen, meldt Omroep Friesland.

Habion startte in juni vorig jaar met de verkoop bij inschrijving van de gebouwen Sint Jozef en Eezicht, beide gelegen aan de Dokkumer Ee nabij het centrum van Leeuwarden. WoZoCo Sint Jozef telt 40 appartementen en een kleinschalig wonen locatie van 24 eenheden. Eezicht bestaat uit 55 sociale huurappartementen. Beide gebouwen zijn al samen verkocht onder voorbehoud. Habion wil niet bekend maken wie de kopende partijen zijn.

De woningcorporatie, gespecialiseerd in huisvesting voor ouderen, geeft op haar website aan dat ze zich wil concentreren op de gebieden die zijn benoemd in haar vestigingskader. De complexen in Leeuwarden zouden buiten dit kader vallen.

Dat geldt ook voor De Hofwijck (67 appartementen en 26 zorghotelkamers) aan de Dirk Zeperweg 2 en De Helling (28 sociale huurappartementen nabij Sint Jozef) in de Friese hoofdstad. De Helling werd in augustus 2023 te koop aangeboden, De Hofwijck in oktober. Ook deze panden zijn verkocht onder voorbehoud.

Fel op tegen

De gemeente Leeuwarden is daar echter fel op tegen en heeft minister De Jonge gevraagd de verkoop tegen te houden. Volgens de gemeente is er in Leeuwarden juist veel behoefte aan seniorenhuisvesting. De Jonge blijkt gevoelig voor dat argument. Hij oordeelt dat Habion de complexen pas mag verkopen als ze bijdraagt aan de woningbouwopgave voor Leeuwarden van 1100 woningen in de komende 10 jaar.

‘Verwacht mag worden dat Habion alsnog in samenspraak met de gemeente en huurdersplatform Nieuw Elan tot een set aan afspraken komt waarin wél een adequate weging is gegeven van de volkshuisvestelijke opgave en het opvangen van de negatieve effecten van het vertrek’, zo luidt het advies.

Het college van B en W van Leeuwarden eiste eerder al, dat Habion de ongeveer 240 woningen die wegvallen door de verkoop terug zou bouwen én nog eens 400 eenheden zou toevoegen. Gemeente, huurdersvereniging Nieuw Elan en Habion moeten nu weer samen om tafel, vindt wethouder Hein de Haan (Wonen). “We moeten nu een nieuwe poging doen om te kijken of we tot afspraken kunnen komen”, meldt De Haan aan Omroep Friesland.

Moeilijke gesprekken

Volgens de regionale zender erkent Habion dat de gesprekken moeilijk verlopen. De woningcorporatie laat in een schriftelijke reactie aan Omroep Friesland weten, dat het goed is dat de minister een uitspraak heeft gedaan en dat zij vrijwillig de aanvraag voor de verkoopvergunning bij de Autoriteit Woningcorporaties heeft stilgezet. 

Mochten beide partijen er niet uitkomen, dan stelt het ministerie een bemiddelaar beschikbaar.