Luigi Prins maakt toch een succes van nachtmerrie Elswout

Vandaag, vrijdag 2 juni, is de officiële opening van landgoed Elswout, met eenmalige toegang voor het publiek.

In het komende PropertyNL Magazine vertelt Luigi Prins over zijn strijd van 23 jaar om het mooiste kantoor van Nederland te ontwikkelen. Het zijn de duurste vierkante meters kantoor, en er is niemand die het wil hebben, op één man na: de ontwikkelaar zelf, Luigi Prins van Cobraspen.

Tot een maand geleden kreeg hij alle tegenslagen te verwerken die een gebouweigenaar maar kan krijgen, maar Prins hield vol tot zijn 65ste – een verhaal over bevlogenheid, vakmanschap en vooral uithoudingsvermogen.

Prins is in het vastgoed bekend als eigenaar van Cobraspen, ontwikkelaar van iconen in de omgeving van Haarlem en Amsterdam, met onder meer de suikerfabriek in Halfweg, nu een outletcenter van Styles. In 2000 won Prins de slag om het landgoed Elswout, een kopie van een villa zoals er in de Italiaanse provincie Veneto in de 17de eeuw vele verrezen.

Gelukkig wist Prins toen ook nog niet wat hem te wachten stond, want op het hoogtepunt van de vastgoedcrisis in 2008 moest hij 200 personeelsleden naar huis sturen. De ambitieuze plannen om van het landgoed het mooiste kantoor van Nederland te maken verdwenen in de ijskast. Zeven magere jaren besteedde hij voornamelijk aan anti-kraak. Maar Prins hield vol. In 2014 was hij weer voldoende boven water om de restauratie te vervolgen. Na nog eens negen jaar is het vandaag zo ver dat het landgoed eenmalig kan worden opengesteld.

Maar zelfs de opening liep niet van een leien dakje. In april wilde Prins het ‘palazzo’ voorzien van zonnepanelen. De bestuurder van een hoogwerker lette niet goed op en stootte tegen een deel van de monumentale gevel. Een van zijn mededirecteuren: ‘Het was een geluk bij een ongeluk dat Luigi niet aanwezig was. We konden hem daarom rustig voorbereiden op de ramp. We waren bang dat hem na zo’n mededeling iets zou overkomen.’ Gelukkig bleef dat achterwege. Aanvankelijk was het de bedoeling van Prins om het landgoed van 2500 m² te verhuren, maar uiteindelijk zijn alle potentiële huurders afgevallen. ‘Op een na’, riposteert Prins. Zijn eigen bedrijf Cobraspen, na de crisis weer gegroeid tot een team van 56 mensen, bleef over. ‘Voor ons is het een prachtige ruimte, omdat wij het zelf hebben ontwikkeld.’

Lees alles over Prins, Elswout en Cobraspen in de editie van PropertyNL Magazine die vrijdag 9 juni verschijnt.