Klimaattransparantie in de vastgoedmarkt

De coronacrisis maakt ons volop bewust van onze kwetsbaarheid, maar ook van onze weerbaarheid.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 17 juli 2020

Door goede afspraken samen na te leven is er al een hoop bereikt. Met die ervaring zouden wij ons ook kunnen opmaken voor die andere crisis – de klimaatcrisis. Het beleid en de richtlijnen daarvoor zijn al jaren bekend, het naleven was tot op heden een uitdaging.

Ook onder beleggers en investeerders worden de consequenties van klimaatverandering steeds tastbaarder. Elke belegger moet onder ogen zien dat beleggen zonder toekomst moeilijk rendabel zal zijn. Ook Blackrock – het grootste beleggingsfonds ter wereld – stelt klimaatrisico centraal in zijn beleggingsselectie. Het eist nu volledige klimaattransparantie van de bedrijven waarin het belegt. Hoe zit dit dan met vastgoed?

Vastgoed is verantwoordelijk voor ruim 40% van alle CO2-uitstoot. Een oplossing is investeren in meer duurzame energiebronnen, zoals wind en zon. Een andere, nog snellere oplossing in de vastgoedmarkt is investeren in energiezuinigheid. Hiertoe zijn al vele plannen gesmeed. Tot op heden bleef het vaak bij papieren beloften. Maar overheden in heel Europa gaan naast stimuleren nu ook sanctioneren. Zo moeten Nederlandse kantoren vanaf 1 januari 2023 ten minste een energielabel C dragen om verhuurd te mogen worden. Bovendien zijn er tal van bijtellingsregelingen in de maak om CO2-uitstoot zwaarder te belasten, ook in de vastgoedmarkt.

Twee jaar geleden sloten onderzoekers van het Tias Vastgoedlab zich aan bij een internationaal onderzoeksteam dat in opdracht van de Europese Commissie werk is gaan maken van CO2-transparantie in vastgoed. Zij ontwikkelden samen de Carbon Risk Real Estate Monitor (CRREM), waarmee vastgoedbeleggers, -banken en gebruikers gratis en simpel kunnen achterhalen hoe duurzaam hun vastgoedobjecten en -portefeuilles zijn. Ook berekenen ze gratis hoe groot het klimaatrisico is van het vastgoed van een bedrijf en wat dat bedrijf hier zelf de komende jaren aan kan doen.

 

www.tias.nl