Door bijdrage € 6 mln toch woningen op plein voor Den Haag CS

De Haagse gemeenteraad heeft ingestemd met het leveren van een bijdrage aan de bouwplannen op het Koningin Julianaplein, evenals de ontwikkelcombinatie KJ-plein.

Beide dragen een bedrag van € 3 miljoen bij aan de bouw van woningen, de ontwikkeling van het KJ-plein zelf en de te bouwen Stadshal naast het centraal station. Onder andere de gestegen bouwkosten door de energieprijzen, de inflatie en de hogere kosten voor bouwmaterialen maakten dat de bouw van woningen op het KJ-plein zonder extra geld niet meer mogelijk was. De bouw op het KJ-plein kan nu naar verwachting eind 2023 of begin 2024 beginnen.

Wethouder stedelijke ontwikkeling Robert van Asten: ‘Er liggen prachtige plannen voor een groene stadsentree, met een stadshal en bijna 400 woningen.’

396 woningen

Ontwikkelaars Amvest en Synchroon en aannemer J.P. van Eesteren starten nog dit jaar op het Koningin Julianaplein, naast station Den Haag Centraal, met de realisatie van het KJ-gebouw. Hiermee krijgt Den Haag een nieuwe groene stadsentree. Naast een bijzondere stadshal komen er in het KJ-gebouw 396 woningen. Ook krijgt het KJ plein een nieuwe impuls door de groene inrichting en de nieuwe commerciële ruimtes op de begane grond van het KJ gebouw. De architectuur van het gebouw is van Powerhouse Company en het groene landschap op het gebouw is ontworpen door Delva Landscape Architects.

In het KJ gebouw komen in totaal 396 woningen (123 koopwoningen, 222 vrije sector huurwoningen en 51 sociale huurwoningen) met ondersteunende diensten voor het echte stadse leven. De appartementen variëren in grootte van 45 tot 140 m². De huurwoningen worden afgenomen en verhuurd door Amvest Residential Core Fund.

Verblijfsplein

Daarnaast is er 1.200 m² commerciële ruimte ingepland voor Haagse horeca en winkels. Dit maakt het nieuw te vormen KJ plein tot een echt verblijfsplein. Het gebouw wordt op de in 2020 opgeleverde openbare fietsenstalling gebouwd. De fietsenstalling komt uit in de stadshal. De twee 90 meter hoge woontorens zijn met elkaar verbonden door een bouwvolume in de vorm van een vallei. De daken van de vallei worden ingericht als groen landschap en voorzien in een groot collectief dakterras.

Aan de bijdrage van de gemeente zitten wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo mag de ontwikkelaar geen winst maken op de bijdrage van de gemeente. Bovendien is het bedrag van 3 miljoen euro een maximum. Dit kan minder worden, mochten de opbrengsten van de koopwoningen op het KJ-plein alsnog meevallen. Daarnaast ontvangt OCKJ de bijdrage van de gemeente pas op het moment dat de bouw is gestart én er twaalf maanden achtereenvolgend gebouwd is. De bijdrage van de gemeente komt er dus alleen als er echt gebouwd wordt.