Aedes-topman Martin van Rijn naar DNB

Voormalig zorgminister Martin van Rijn en voorzitter van Aedes (de vereniging van woningcorporaties) wordt toezichthouder bij De Nederlandsche Bank (DNB).

Hij volgt daar voorzitter Wim Kuijken op, die per 1 juni terugtreedt. Een belangrijke taak voor de nieuwe president-commissaris is de zoektocht naar een opvolger voor president Klaas Knot. Die is eind 2025 veertien jaar in functie en mag dan niet herbenoemd worden.

Martin van Rijn is sinds 1 september 2020 voorzitter van Aedes vereniging van woningcorporaties. Van Rijn (Rotterdam, 7 februari 1956) heeft jarenlange politieke en bestuurlijke ervaring in het vastgoed.

Hij begon zijn loopbaan in 1980 bij het toenmalige ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Daar was hij onder meer hoofd van de afdeling Inspectie Woningcorporaties. Als plaatsvervangend directeur-generaal was hij vanaf 1995 verantwoordelijk voor grotestedenbeleid en de sociale huursector. In de periode 2000-2007 werkte hij als directeur-generaal bij de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Daarna werd Van Rijn voorzitter van de raad van bestuur van pensioenuitvoerder PGGM.

Korte tijd minister

Van 2012 tot 2017 was hij staatssecretaris van VWS in het kabinet-Rutte II. Daarna werd hij voorzitter van de raad van bestuur van ziekenhuisgroep Reinier Haga. Bij het begin van de coronapandemie werd hij – alhoewel lid van oppositiepartij PvdA – korte tijd minister van Medische Zorg na het uitvallen van Bruno Bruins. Op 2 februari 2021 trad Van Rijn toe tot de raad van advies van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE). 

Knot prijst Van Rijn om zijn ‘brede kennis van de financiële sector vanuit verschillende perspectieven’. ‘Met zijn komst blijft maatschappelijke en bestuurlijke ervaring en gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen sterk vertegenwoordigd binnen de raad van commissarissen’, aldus Knot. Voormalig topambtenaar Kuijken (70) was sinds 2015 voorzitter van de raad van commissarissen bij DNB. Hij zegt tevreden afscheid te nemen. ‘DNB ligt goed op koers. Met Martin verwelkomen we een zeer deskundige en ervaren voorzitter en kan ik met een gerust hart het stokje overdragen.’