‘Vooral vraag naar kleinschalige bedrijfsunits’

In de regiospecial Gelderland een interview met Gerben Hartkamp, directeur/grootaandeelhouder Midden Nederland Makelaars.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 25 maart 2022

‘Wij zijn met kantoren in Barneveld en vijf andere plaatsen in de regio letterlijk midden in Nederland actief. Dat doen we al 50 jaar. In ons werkgebied is de afgelopen jaren een explosieve vraag ontstaan naar bedrijfsruimte; er is vooral een grote vraag naar kleinschalige bedrijfsunits afkomstig van kleine tot middelgrote bedrijven in de nijverheidssector. We verhuren of verkopen veel aan bedrijven uit de bouwnijverheid of de maakindustrie; denk aan nieuwe ondernemers, bedrijven die toe zijn aan een volgende stap in de ontwikkeling van hun bedrijf of bestaande ondernemers die bijvoorbeeld vanwege woningbouw het buitengebied moeten verlaten.

Die sterke vraag kunnen we goed accommoderen door de ontwikkeling van nieuw vastgoed. Anders dan in stedelijk gebied, hebben we rond al onze kernen de beschikking over heel gemêleerde bedrijventerreinen. Daar is nog wat uitbreiding mogelijk. Er zijn binnen onze kernen nog verschillende mogelijkheden en we kopen ook wel erven van particulieren. Zo kunnen we in plaatsen als Harderwijk, Nijkerk of Barneveld verouderd vastgoed transformeren, sloop/nieuwbouw plegen of losse kavels aanbieden voor nieuwbouw. Dergelijke projecten verkopen we niet alleen rechtstreeks aan eindgebruikers. We zien ook steeds meer nieuwe particuliere beleggers interesse tonen voor het midden van het land. De verwerving van bedrijfsunits biedt hen uitzicht op een niet heel hoog, maar wel redelijk rendement. Er is bij ons geen sprake van leegstand.

Voorspoedig gaat het ook op het gebied van logistiek vastgoed. Steeds meer bedrijven hebben vanwege de aanhoudende groei van de online markt behoefte aan nieuwe distributiecentra. Onze regio, goed ontsloten via de A28, de A1 en de A30, biedt daarvoor perspectief. Dat zien we terug in nieuwe ontwikkelingen voor logistieke dienstverleners op bedrijventerrein De Harselaar, ons grootste bedrijventerrein, aan de A1 tussen Barneveld en Voorthuizen en langs de A30 aan de westkant van Barneveld. Er wordt veel voor eigen risico gebouwd, maar dat is geen probleem. Ik voorzie de komende vijf jaar voldoende vraag.’

img
Redacteur
Profiel