‘Nieuwe dynamiek in de passantenstromen’

In de regiospecial Gelderland een interview met Bauke Coppes, mede-eigenaar Strijbosch Thunnissen Makelaars.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 25 maart 2022

‘Twee jaar na het uitbreken van de pandemie gaat het relatief goed met de binnenstad van Nijmegen. Na de momenten van gedwongen winkelsluiting, voor ondernemers een ontzettend moeilijke tijd, schijnt voor hen de zon weer. Een van de weinige positieve effecten van de coronacrisis is de mogelijkheid grotere terrassen te maken. Daardoor is op allerlei plekken wat meer sfeer ontstaan; we hopen dat die terrassen blijven.

Ons kantoor ziet een paar bewegingen. De winkelleegstand blijft ondanks de coronacrisis tamelijk overzienbaar. De Broerstraat is de enige A1-straat in Nijmegen. Door leegstand ontstaat er ruimte voor mutaties. Dat heeft ook te maken met een daling van de huurprijzen met 20–30%; een daling overigens die al voor de pandemie gaande was. Daardoor krijgen ondernemers die normaal buiten de Broerstraat zijn gevestigd een kans hun winkel naar die straat te verplaatsen.

Tegelijkertijd zien we dat het Nijmeegse winkelgebied wat compacter wordt. De B1- en B2-straten, de ringstraten, veranderen van kleur. Daar blijven nog wel winkels gevestigd, maar er komen daar vaker transformaties op gang. Winkelpanden, soms is sprake van wat verouderd vastgoed, maken onder regie van de gemeente plaats voor bijvoorbeeld woningbouw of nieuwe voorzieningen.

En, heel interessant: door woningbouw aan de westkant van de binnenstad – daar is nog de bouw van 2000 woningen voorzien – ontstaat er een nieuwe dynamiek in de passantenstromen. Dat zien we vervolgens terug in de Lange Hezelstraat; die straat biedt steeds meer een aantrekkelijke mix van goede horeca en bijzondere winkels. Ook daar bestaat in een historische binnenstad behoefte aan.’

img
Redacteur
Profiel