Amsterdam wijzigt woonbeleid op belangrijke onderdelen

Honderden inspraakreacties van bewoners en belangengroepen hebben het Amsterdamse college van B en W voortschrijdend inzicht bij het volkshuisvestingsbeleid opgeleverd. Zo wordt de verhuurvergunning voorlopig niet ingevoerd en wordt het bezit van een tweede woning in de hoofdstad beperkt.

In de voorjaarsnota 2023 is € 10 mln beschikbaar gesteld voor de koerswijziging. B en W willen de verhuurvergunning voorlopig niet invoeren, omdat deze regeling niets zou toevoegen aan de algemene regels uit de Wet goed verhuurderschap. De gemeente vindt dat ze ook zonder het invoeren van een verhuurvergunning kan handhaven op die regels. Het College wil daarnaast onnodige regeldruk voorkomen en de beschikbare capaciteit goed inzetten.

Kamerverhuur

Een tweede belangrijke aanpassing betreft de voorwaarde van individuele huurcontracten bij kamerverhuur. Het College wilde deze intrekken, maar na een brede oproep om deze voorwaarde te behouden, zien B en W daarvan af. Om toch meer woonplekken te realiseren, wordt een nieuw voorstel voorbereid voor een aanpassing van de regels voor woningdelen.

Het beperken van het bezit van een tweede woning is een nieuw onderdeel van de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting. In 2025 wil het College met voorstellen komen.

Amsterdammers ondervinden veel hindernissen bij woningruil, terwijl woningruil volgens het College juist een goed middel kan zijn om doorstroming naar passende woonruimte te realiseren. Daarom gaat de gemeente in gesprek met de woningcorporaties om hindernissen voor woningruil weg te nemen.

Grote gezinnen

In het oorspronkelijke voorstel stond dat de gemeente tijdelijke huurcontracten wilde voor de schaarse corporatiewoningen voor rolstoelgebruikers en grote gezinnen (minimaal 8 personen). Dit was onduidelijk en heeft tot onrust geleid, stelt de gemeente. In de aanpak zou nu duidelijk zijn uitgelegd dat het niet om een tijdelijk contract gaat, maar dat een huishouden recht heeft op de woning zolang dat nodig is. Een huishouden wordt alleen begeleid naar een andere woning als de huidige woning niet meer passend is.