Rotterdams Pakhuis Santos gereed voor Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum kan zich opmaken voor verhuizing, want de renovatie van haar nieuwe onderkomen, het monumentale koffiepakhuis Santos in Rotterdam, is voltooid.

De renovatie van Pakhuis Santos, dat in 1903 werd gebouwd voor de opslag van Braziliaanse koffie, nam twee jaar in beslag. Birgit Donker, directeur van het Nederlands Fotomuseum, ontving dinsdag de sleutel van de nieuwe locatie uit handen van Durk Burgy van Burgy Bouwbedrijf, dat de renovatie van Santos uitvoerde. Het pakhuis is gelegen aan de Brede Hilledijk, op het Rotterdamse schiereiland Katendrecht, ooit een ruig zeemansoord, maar nu al jaren een trendy wijk.

“We zijn verheugd over de voltooiing van de renovatiefase en kijken uit naar de opening van onze nieuwe locatie volgend jaar op Katendrecht”, zegt Birgit Donker. “Dit nieuwe hoofdstuk stelt ons in staat onze missie voort te zetten om fotografie te vieren, te verkennen en te promoten als een krachtig medium."

Las Palmas

Het Nederlands Fotomuseum vestigde zich in 2007 in gebouw Las Palmas op de Wilhelminapier in Rotterdam. Pakhuis Santos bevindt zich daar tegenover, aan de andere kant van de Rijnhaven. Het fotomuseum kon Santos vorig jaar kopen dankzij een schenking van stichting Droom en Daad, de goede doelen-organisatie van de Rotterdamse familie Van der Vorm, grootaandeelhouder van investeringsmaatschappij HAL.

Het fotomuseum gaat acht verdiepingen van het pakhuis inrichten voor tentoonstellingen, de vaste collectie, ateliers, een fotoboekwinkel en educatie-ruimtes. Ook krijgt het pand een rooftoprestaurant met uitzicht over Rotterdam. Het fotomuseum neemt in de tweede helft van 2025 het gebouw in gebruik.

Aluminium kroon

Santos beschikt oorspronkelijk over zes nagenoeg identieke verdiepingen, met een gietijzeren kolommenstructuur. Er is een kelderverdieping over de hele oppervlakte van het gebouw. In het midden is een royaal atrium gerealiseerd met een centraal trappenhuis. Op het monument zijn twee nieuwe verdiepingen toegevoegd waarvan de bovenste wordt omhuld door een kroon van geperforeerde aluminiumplaten.

Het ontwerp van de herontwikkeling is van architecten Wessel de Jonge (WDJ Architecten) en het Duitse RHWZ Architekten.

Foto © Sebiha Öztas