Raad van State verbiedt woningbouw op Hembrugterrein

De Raad van State heeft een streep gezet door de woningbouwplannen van de gemeente Zaanstad met het Hembrugterrein.

Zaanstad wil het het voormalige defensieterrein Hembrug ontwikkelen tot woon- en werkgebied. Dit gebied ligt echter binnen de geluidszone van het industrieterrein Westpoort.

Het Havenbedrijf vreest dat de zware industrie in het Westelijk Havengebied wordt beperkt als aan de overkant van het Noordzeekanaal woningen worden gebouwd. Vorig jaar verkocht het Rijksvastgoedbedrijf het Hembrugterrein aan ABC Vastgoed voor € 41 mln. Het terrein zou een gemengde bestemming krijgen, inclusief 1000 nieuwe woningen. ABC Vastgoed heeft al 350 huurwoningen verkocht aan Bouwinvest.

Het Havenbedrijf was bang dat de industrie fors moet inbinden, als blijkt dat sprake is van te veel overlast. De advocaten van Zaanstad zagen echter geen probleem. De gemeenteraad van Zaanstad wilde gebruik maken van de’zeehavennorm’, waardoor het onder bepaalde voorwaarden mogelijk is om woningen te bouwen met een maximale geluidsbelasting van 60 decibel. Een van die voorwaarden is dat het dan om een ‘beperkte uitbreiding van bestaand woongebied’ moet gaan.

Volgens de Afdeling bestuursrechtspraak is in dit geval echter geen sprake van beperkte uitbreiding van bestaand woongebied en mag de zeehavennorm niet toegepast worden. Daarom vernietigde de Raad van State alle planonderdelen die woningen mogelijk maken.

Als blijkt dat het ‘ruimtelijk aanvaardbaar’ is, zou Zaanstad het Hembrugterrein in de toekomst alsnog kunnen ontwikkelen tot woon- en werkgebied. De gemeente Amsterdam wil de komende jaren in het Westelijk Havengebied ook 40.000–70.000 woningen (Haven-Stad) bouwen. Onduidelijk is nog wat de gevolgen van deze uitspraak voor die plannen zijn, aldus de Telegraaf.