‘Blockchain krijgt enorme impact op vastgoedsector’

Blockchain, oorspronkelijk de datastructuur achter het bitcoin-netwerk, zal een enorme impact krijgen op de economie, de financiële wereld en zeker ook de vastgoedsector, aldus Jo Bronckers van FGH Bank.

Bronckers sprak donderdag bij een PropertyNL-bijeenkomst over de enorme impact van disruptieve technologie als innovatieversneller voor de vastgoedprofessional. Andere sprekers waren Richard Gerritsen van Yardi Systems, Jaap van Rhijn van Colliers en Wim Wensing van Amvest. Zij waren het grotendeels eens met de stelling van Bronckers. Volgens Gerritsen is het inmiddels een gegeven dat ‘data van niemand meer zijn’ en beschikbaar zijn om in te zetten voor allerlei nieuwe businessmodellen. Inmiddels worden de eerste vastgoedobjecten met deze technologie verhandeld en ontstaan in snel tempo start-ups die ook voor de vastgoedwereld blockchain willen inzetten. Wensing vertelde het voorbeeld te kennen van een jonge Nederlandse ondernemer die op deze manier binnen twee weken de aankoop van een object voor het elkaar had gekregen. In de VS worden inmiddels de eerste fondsen op basis van de blockchain-technologie gevormd.

Bronckers is bezig met opzetten van een Nederlandse chapter van de International Blockchain Real Estate Association (IBRE.org), een non-profit organisatie die erop is gericht om bitcoin en andere blockchain-technologie toe te passen op vastgoedtransacties. ‘Ik denk dat er een kans is dat Nederland voorop kan lopen in deze ontwikkeling.’ Prominent PvdA-politicus en ondernemer Willem Vermeend heeft inmiddels toegezegd te willen fungeren als ambassadeur voor de Nederlandse chapter van de IBRE.

Blockchain
De blockchain is oorspronkelijk de datastructuur achter het bitcoin-netwerk. Het is het beste te vergelijken met een grootboek. Grootboeken liggen ten grondslag aan veel van de infrastructuur waarop we dagelijks vertrouwen en zijn niets anders dan lijsten waarin alle gegevensmutaties onder elkaar worden bijgehouden. Heel veel diensten en software die we gebruiken steunen op databases die functioneren als grootboeken. Geld bijvoorbeeld is tegenwoordig hoofdzakelijk te vinden in databases; grootboeken bij financiële instellingen waarin alle balansen en transacties worden bijgehouden.

Ook andere registers functioneren op vergelijkbare wijze. Identiteitsgegevens bijvoorbeeld worden zorgvuldig bijgehouden in databases, net als medische dossiers en de bedrijfsgegevens van de Kamer van Koophandel. Elk gegeven is in feite een regel in een database die wordt bijgehouden door een aangewezen instantie.

Eigendom overdragen
Het bijzondere van de blockchain-techniek is dat het voor het eerst mogelijk is om niet alleen een kopie te maken van data, maar om het eigendom van bepaalde data over te dragen. Een deelnemer in het netwerk kan naar hartenlust kopieën maken van alle transacties en data die in de database staan. Maar om een bitcoin te kunnen gebruiken om te betalen, moet hij kunnen aantonen dat hij de eigenaar ervan is en de bitcoin, geheel volgens de regels, eerder heeft gekregen van iemand anders.

De doorbraak is dat dankzij ‘gedistribueerd vertrouwen’ digitale gegevens niet bruikbaar gekopieerd kunnen worden, maar dat het eigendom van activa digitaal betrouwbaar kan worden overgedragen. Dit is een technologische doorbraak die ook voor het vastgoed enorme impact zal hebben. Zo liet Huib Boissevain van Annexum, bouwer van fondsen voor particuliere beleggers, weten de ontwikkelingen met veel belangstelling te volgen.