Leidsenhage: Het oordeel van de rechter

"De Raad van State heeft marktpartijen die tegen de komst van Leidsenhage in Leidschendam zijn geen gelijk gegeven. Topman Otto Ambagtsheer van Unibail-Rodamco [link=""vindt de vernieuwing van Leidsenhage onontkoombaar""]http://www.propertynl.com/index-newsletter/interview-otto-ambagtsheer-voldoen-aan-eisen-van-consument-en-retailer/[/link]."

"De Raad van State heeft marktpartijen die tegen de komst van Leidsenhage in Leidschendam zijn geen gelijk gegeven. Topman Otto Ambagtsheer van Unibail-Rodamco vindt de vernieuwing van Leidsenhage onontkoombaar.

Penvoerder Syntrus Achmea heeft samen met ASR, Delta Lloyd, NSI, Investore Prime Retail CV, de Stichting Beheer In de Boogaard, de pensioenfondsen voor de Koopvaardij, Landbouw, Beroepsvervoer over de weg, Architectenbureaus en Rabobank in een spoedprocedure bezwaar aangetekend tegen het bestemmingsplan dat de uitbreiding van Leidsenhage mogelijk maakt. Tussen de partijen bestaat vooral discussie over de vraag in hoeverre het plan zal leiden tot vermindering van de detailhandelsomzet in het centrum van Den Haag en winkelcentrum In de Boogaard en de leegstand die dat tot gevolg zal hebben.
De rechter heeft het bezwaar echter verworpen, en Unibail-Rodamco kan doorgaan met de uitbreiding. Bij zijn beslissing heeft de rechter laten meewegen dat volgens onderzoeken omzetderving van winkels niet automatisch leidt tot leegstand. De redenen daarvoor zijn dat het aanbod in de regio Haaglanden bovengemiddeld functioneert, zodat winkels bij een lagere omzet niet direct in de gevarenzone terechtkomen. Bovendien zullen winkels zo nodig kosten proberen te reduceren. Daar komt bij dat door toename van het aanbod de prijs van vastgoed afneemt, wat meer vraag oproept. Met andere woorden: de eventuele leegstand kan bestreden worden als de vastgoedeigenaren hun huurprijzen laten dalen.
Bovendien is de RvS meegegaan in de redenering van Unibail-Rodamco dat winkels waar de beleving van een product centraal staat, vaak worden geëxploiteerd door producenten. Voor een producent is het belangrijker dát een consument zijn product koopt dan wáár hij dat koopt. Daardoor is voor een producent de omzet van een bepaalde winkel minder van belang.
Verder heeft de rechter gezegd dat uit de diverse onderzoeken en beleidsstukken van de provincie en de toenmalige Stadsregio Haaglanden blijkt dat de regio wel meer uitbreiding van vierkante winkelmeters kan hebben dan de 30.000 m² waarmee Unibail-Rodamco Leidsenhage nu laat uitbreiden. Daarmee zijn de mogelijkheden voor uitbreiding elders in de regio nog niet helemaal vergeven.
Unibail-Rodamco en de gemeente Leidschendam-Voorburg zijn er echter nog niet. In de loop van 2016 zal de Raad van State een definitieve uitspraak doen over het bestemmingsplan. Pas dan wordt het onherroepelijk.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, januari 2016"