Zuid-Holland verplicht tot bouw meer betaalbare woningen

Bij woningbouwprojecten in de provincie Zuid-Holland moet tweederde van de woningen betaalbaar zijn.

Betaalbaar betekent onder de 3,5 ton. Van die tweederde moet de helft sociale woningbouw zijn. Die verplichting van 33,3% sociaal in elk project gaat volgend jaar zelfs omhoog naar 40%. Als deze regels binnen een gemeente niet bij een project kunnen worden toegepast, moeten ze in andere plannen worden gecpompenseerd.

Gedwongen

Dat zegt gedeputeerde Anne Koning (portefeuille Wonen) in het AD.  Zij zegt dat het aantal betaalbare woningen in de provincie te laag is, daarom ziet ze zich gedwongen regels op te stellen. Zuid-Holland is de eerste provincie die daartoe overgaat. Koning zegt dat ze het helaas niet aan de markt kan overlaten. Die bouwt het liefst woningen van zes ton omdat daar de winstmarge hoger is.

Volgens het akkoord van de provincies met het Rijk moet Zuid-Holland tot 2030 235.460 woningen bouwen. Zuid-Holland is daarmee de provincie waar de lat het hoogst ligt, Noord-Holland bijvoorbeeld hoeft er ‘slechts’ 180.000 te realiseren.   

Vijf ton

Volgens Koning kost een gemiddelde nieuwbouwwoning in Zuid-Holland op dit moment 5 ton. Dat kan op de eerste plaats niet iedereen betalen en bovendien nekt het de doorstroming.  

Minister Hugo de Jonge heeft ook altijd geijverd voor meer betaalbare woningen. Hij wil tot 2030 dat 40% van de te bouwen woningen voor de middeninkomens zijn, dus 350.000 woningen. 30% zou sociale huur moeten zijn. De Jonge, nu demissionair, wilde dat zelfs wettelijk verankeren. De norm die Zuid-Holland voor volgend jaar wil stellen - 40% sociale huur - ligt boven die van De Jonge.