Woonruimte asielzoekers: van AZC naar woonvorm

Opvang van asielzoekers zonder hekken, slagbomen en grote gebouwen. In de Drentse gemeente Tynaarlo geloven ze dat het kan. 

Het college van B & W in Tynaarlo heeft zijn goedkeuring gegeven aan een uniek woonplan in de kern Vries. Op de locatie Katoelbos aan de Taarloseweg wordt als het aan de gemeente ligt een Woonruimte voor asielzoekers (WVA) voor maximaal 250 mensen gerealiseerd voor een periode van 10 jaar. Anderzijds worden op het terrein 40 flexwoningen gebouwd voor sociale huur.

De genoemde locatie wordt opgezet als ruim opgezette woonwijk, met veel groen. Het moet bijdragen aan de integratie van deze doelgroep in de samenleving. Vanwege dit onderscheidende karakter is er gekozen voor de term Woonruimte Voor Asielzoekers (WVA). Het wordt geen traditioneel asielzoekerscentrum met grote gebouwen, hekken, slagbomen en dergelijke. Wel zorgt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de 24/7-bereikbaarheid die erbij hoort.

Het is de bedoeling dat de WVA in Vries dient als vervanging voor de opvang in de Bladergroenschool (Eelde-Paterswolde) en de beide noodopvanglocaties in het Wapen van Vries en op het bedrijventerrein Vriezerbrug. De mensen die nu in deze opvanglocaties verblijven, kunnen naar de nieuwe locatie verhuizen zodra deze gereed is. Het azc in Paterswolde (Bladergroenschool) en de crisisopvang  in Vries (Het Wapen van Vries) en Tynaarlo worden dan gesloten.  

Het doorslaggevende argument om voor de locatie Katoelbos aan de Taarloseweg in Vries te kiezen is, omdat alleen hier de mogelijkheid bestaat om de woonruimte voor asielzoekers te koppelen aan de bouw van huurwoningen op dezelfde locatie. Er is een gebrek aan woonruimte en zodoende kunnen starters en andere woningzoekenden sneller aan woonruimte worden geholpen in Vries.