Woningmarkt valt stil door hogere hypotheekrente

De sterk gestegen hypotheekrente in combinatie met de torenhoge huizenprijzen zorgen de laatste maand voor een impasse op de woningmarkt, zo blijkt uit een analyse van hypotheekwinkel De Hypotheker. 

Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning daalde in juli met maar liefst 28% in vergelijking met de maand ervoor. Ten opzichte van een jaar geleden is de afname zelfs 32%. 

Er zijn volgens De Hypotheker meer tekenen van een licht afkoelende woningmarkt. Zo zwakt de stijging van de huizenprijzen af: in het tweede kwartaal is de gemiddelde verkoopprijs gestegen met 10,6% in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Eerdere kwartalen lagen deze prijsstijgingen nog rond de 20%. Dit is ook terug te zien in het gemiddelde hypotheekbedrag. Dit nam in de maand juli (€ 311.000) bijna 5% af ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden (€ 326.000).

Te weinig aanbod

Oriënteerders op de woningmarkt lijken de aankoop van een woning – ondanks tekenen dat de woningmarkt iets afkoelt – uit te stellen tot de hypotheekrente weer is gedaald of het aanbod betaalbaarder wordt. Zij zien nog weinig verbetering in hun situatie op de woningmarkt, zo blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van De Hypotheker. Zo hebben of verwachten nog altijd 7 op de 10 mensen die binnen nu en twee jaar een woning willen kopen, problemen met (te) hoge huizenprijzen. Meer dan de helft ervaart bovendien dat er (veel) te weinig aanbod is in de prijsklasse waarin zij zoekt.

Lagere leencapaciteit

'Door de hogere hypotheekrente kunnen woningzoekenden op dit moment minder lenen. Hierdoor staat de betaalbaarheid van woningen nog verder onder druk, zeker aangezien de lagere leencapaciteit – mede door de krappe woningmarkt - nog niet terug te zien is in lagere huizenprijzen', zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. 'Uit ons onderzoek blijkt dat de helft van de oriënteerders die binnen twee jaar een woning wilt kopen op zoek is naar een woning tot € 349.000, terwijl de gemiddelde verkoopprijs in het tweede kwartaal van 2022 op € 448.000 lag. De licht afkoelende woningmarkt is een gezonde ontwikkeling, maar aangezien de huizenprijzen nog steeds sterk stijgen moeten we niet te vroeg juichen. Het is cruciaal dat de aandacht niet verslapt en het tekort aan woningen urgent op de agenda blijft.'