Willem de Kooning Academie worstelt met lichtwerk op gevel

Waren er gisteren de -nep- paarden en pony's die van dierenrechtenactivisten van draaimolens moeten verdwijnen want niet meer passend bij deze tijd; nu lijkt een lichtwerk op de gevel van de Willem de Kooning Academie in hartje Rotterdam eraan te moeten geloven. De tekst zou niet meer aansluiten bij de huidige opvattingen over onderwijs. 

Het centrum van Rotterdam kent verschillende lichtwerken, veelal in neon uitgevoerd, die gevels sieren. 'Alles van waarde is weerloos' van dichter Lucebert is het bekendste voorbeeld, de bibliotheek wordt gesierd door 'Heel de aarde is je vaderland' van Erasmus en op de populaire Witte de With straat wordt een gevel gesierd door Andy Warhol's 'In the future everybody will be famous for 15 minutes.' 

Voormalig bankgebouw

Al zo'n twintig jaar siert het lichtwerk met de spreuk 'I have to change to stay the same' van kunstenaar Willem de Kooning de gevel van de naar hem vernoemde kunstacademie aan de Blaak 10. Het pand is een Rijksmonument en werd in de jaren 30 gebouw voor de bankiersfamiilie R. Mees & Zonen. In 1981 werd het pand in gebruik genomen door de kunstacademie. De later naamgever (1998), de Rotterdamse kunstenaar Willem de Kooning zat toen al lang en breed in New York en zou daar pas in 1997 overlijden. 

Het Algemeen Dagblad bericht dat de Hogeschool Rotterdam, moederorganisatie van de kunstacademie, zou hebben besloten dat de hommage aan De Kooning van de gevel moet verdwijnen omdat de spreuk niet meer zou pasen bij de huidige tijd. 

Een woordvoerder van de Hogeschool Rotterdam vertelt dat het definiteve besluit nog niet is genomen. Volgens haar hoort de discussie over het kunstwerk bij de gesprekken die studenten, docenten en collega's regelmatig met elkaar voeren. 'Er is in brede zin in de samenleving disucussie over welk type onderwijs je als onderwijsinsteling wilt bieden. In ons specifieke geval is de vraag of het lichtwerk niet bij de tijd of wel bij de tijd past. De zinsnede 'to stay the same' past volgens mensen die er kritisch op zijn niet bij het huidige onderwijs. 

Daar gaat toch 'I have to change' aan vooraf?

'Ja, maar als je vraagt waar het pijnpunt ligt, zit hem dat in het tweede deel'

De academie is een Rijksmonument. Mag een gezichtsbepalend element dan wel verwijderd worden?

'Dat is ook nog een kwestie die we juridisch aan het uitzoeken zijn' 

In hoeverre past het verwijderen van dit lichtwerk in de stroom van berichten over organisaties die 'woke' zijn?

'Niet. Dit is wat ons betreft een kwestie die op inhoudelijke gronden vanuit een verschillende optiek wordt bekeken. Een concrete datum waarop het kunstwerk wordt verwijderd is er niet want de discussie is nog niet afgerond.'