Westlandse woningcorporaties gaan fuseren

De Westlandse woningcorporaties Wonen Wateringen en Wonen Midden-Delfland gaan fuseren. Per 1 januari 2025 moet de samensmelting een feit zijn. 

De fusiepartners zijn qua omvang ongeveer even groot. Wonen Wageringen telt ongeveer 2.800 verhuurbare eenheden, waarvan  2.550 sociale huurwoningen en vrijesectorwoningen in de kernen Wateringen, Kwintsheul, 's-Gravenzande, Naaldwijk en Honselersdijk.  Bijna de helft van de portefeuille bestaat uit eengezinswoningen. Appartementen nemen de andere helft voor hun rekening. Wonen Midden-Delfland verhuurt ongeveer 2.100 woningen in Den Hoorn, Schipluiden, Maasland en Maasdijk. 

In januari 2024 hebben de organisaties het besluit genomen om een formeel fusietraject te starten. De twee corporaties zien dat er stevige opgaven liggen op volkshuisvestelijke thema’s als nieuwbouw, verduurzaming en leefbaarheid. Doordat de corporaties werkzaam zijn in dezelfde woningmarktregio, liggen er kansen om met een fusie deze opgaven met meer organisatorische en financiële slagkracht op te pakken.

Bij Wonen Midden-Delfland, gevestigd in Maasland, werken 22 mensen, verdeeld over de afdelingen Wonen, Vastgoed, Financiën en bedrijfsvoering, bestuursondersteuning en bestuur. Bij Wonen Wateringen, gevestigd in Wateringen, werken ongeveer 25 mensen, verdeeld over drie afdelingen: Wonen, Vastgoed, Bedrijfdvoering & Finananciën. 

De komende periode gebruiken Wonen Midden-Delfland en Wonen Wateringen om samen met de betrokken huurdersorganisaties, medewerkers en gemeenten het formele fusietraject handen en voeten te geven. Parallel daaraan zal in samenspraak met alle betrokkenen de integratie vorm krijgen en in gang worden gezet.

Per 1 januari 2025 willen beide corporaties gefuseerd zijn.