Wat te doen bij tegenslagen in grote overheidsprojecten?

Grote overheidsprojecten waarin vele partijen betrokken zijn, hebben vaak te kampen met tegenslagen, zoals vertragingen en kostenoverschrijdingen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 26 januari 2024

Hoe die tegenslagen het project beïnvloeden is niet willekeurig, zeggen onderzoekers Feng Fang, Wendy van der Valk, Henk Akkermans en Bart Vos van Tilburg University. Een bepalende factor is hoe een project met een probleem omgaat. De onderzoekers geven advies over hoe partijen tegenslagen in projecten effectief kunnen aanpakken.

De onderzoekers ontdekten dat een belangrijke gamechanger is hoe in elk project de problemen werden aangepakt: hielden betrokken partijen zich aan het contract, of bouwden ze sterke relaties op? Het ene project hield zich strikt aan de details van het contract (contractuele governance), het andere investeerde in goede communicatie en vertrouwen (relationele governance).

Het advies van de onderzoekers aan organisaties is om een balans te vinden. Houd je niet alleen aan de regels, maar bouw ook aan goede relaties. Communicatie moet gaan over het vinden van oplossingen voor de problemen in plaats van het uitzoeken wie de schuldige is en de kosten moet dragen.

Zodra er oplossingen zijn, kunnen de partijen de details uitwerken. Dit kan betekenen dat de contractperiode wordt verlengd, dat tijdelijk wordt afgezien van boetes of dat het verdienmodel wordt aangepast. Het belangrijkste is dat managers zich richten op het samen oplossen van de problemen voordat ze zich verdiepen in de details van verantwoordelijkheden en kosten.

Dit onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Operations Management. Het bericht is te vinden op www.tilburguniversity.edu/nl/actueel/nieuws