Voor het eerst in jaren werd de rekening van de makelaar lager

Voor het eerst in jaren was er vorig jaar geen stijging maar een daling te zien in de tarieven van verkoopmakelaars. De gemiddelde makelaarskosten voor de verkoop van een huis lagen in 2023 op € 4.930, bijna € 173 lager dan het jaar daarvoor. De makelaarsmarkt in Tilburg is het meest homogeen. 

Mijn Verkoopmakelaar, een platform waar consumenten die hun huis willen verkopen de prestaties en kosten van makelaars makkelijk kunnen vergelijken, vergeleek ruim 24.000 voorstellen van 600 makelaars uit 53 verschillende steden. In Den Bosch vond de grootste daling plaats en waren huiseigenaren gemiddeld € 918 euro minder kwijt aan de verkoop van hun woning dan het jaar ervoor. 

Door heel het land namen de makelaarstarieven gemiddeld af. Daarmee komt er een eind aan de jarenlange stijging van starieven. Een jaar eerder stegen dezezelfs met maar liefst €650. Tussen de verschillende regio's zijnopvallende ontwikkelingen in tarieven te zien. Zo zijn de gemiddelde makelaarskosten in €  1.690 gestegen in een jaar tijd. 

Dure buren

Ook tussen plaatsen die een stuk dichter bij elkaar liggen, kan het verschil groot zijn. Veldhoven ligt op een steenworp afstand van Eindhoven, maar het verkopen van een woning kost hier ruim € 1.000 meer dan in de lichtstad. Hetzelfde geldt voor Almere (€ 4.747) ten opzichte van Lelystad (€ 3.727). Wassenaar is de duurste stad (€6.995) van Nederland, Vlaardingen de goedkoopste (€ 3.612).

'De prijsklasse van een woning is natuurlijk een belangrijke factor in de hoogte van de tarieven: voor een woning in een hoge prijsklasse wordt doorgaans een hoger tarief gerekend dan voor woning in een lage prijsklasse', aldus Antoine Steenkamer, oprichter van Mijn Verkoopmakelaar. 'Dat verklaart waarom de prijs in Wassenaar gemiddeld het hoogst is. Een meer onderschatte factor is de hoeveelheid concurrentie binnen een stad. In plaatsen waar weinig woningen te koop komen, maar er relatief veel makelaars zijn, zie je dat tarieven zakken.'

Verschillen per stad

Onder de vijf grootste Nederlandse steden voert Amsterdam de lijst aan als duurste stad. Utrecht volgt op korte afstand. Den Haag, Eindhoven en Rotterdam blijven onder het landelijk gemiddelde. Ondanks dat het gemiddelde tarief in Amsterdam met €766 zakte ten opzichte van 2022, is het verschil tussen Amsterdam en Rotterdam met €697 nog steeds groot.

  1. Amsterdam: €5.339 (€ 766 lager dan in 2022)
  2. Utrecht: € 5.191 (€ 178 lager dan in 2022)
  3. Den Haag: € 4.869 (€ 319 hoger dan in 2022)
  4. Eindhoven: € 4.781 (€ 280 lager dan in 2022)
  5. Rotterdam: € 4.642 (€ 180 hoger dan in 2022)

Verschillen voor dezelfde opdracht

Dat tarieven van makelaars voor de verkoop van dezelfde woning enorm kunnen verschillen, blijkt ook uit de cijfers in het rapport. Gemiddeld bedraagt het verschil tussen de goedkoopste en duurste verkoopmakelaar, voor hetzelfde huis, € 2.289 euro. In Amstelveen kunnen huiseigenaren zelfs € 3.050 besparen met hun makelaarskeuze. In Tilburg liggen de tarieven het dichtst bij elkaar en met een verschil van €457 euro.

Vast bedrag wint aan populariteit

Jarenlang groeide het aantal makelaars dat een percentage van de verkoopopbrengst van een woning als vergoeding vraagt. Met 73% betreft dit nog steeds de meerderheid. Toch wint een vast tarief voor het eerst sinds jaren aan populariteit. Het aantal makelaars dat een vast bedrag rekent voor de verkoop van een woning steeg in 2023 met 8 procentpunt ten opzichte van een jaar eerder. 

Steenkamer: 'Het vragen van een vast tarief in plaats van een percentage van de verkoopopbrengst werd ook populair toen de woningmarkt verslechterde na de kredietcrisis. Consumenten kunnen dan wat prijssensitiever worden Het is opvallend dat nu de woningmarkt iets afkoelt, makelaars hier direct op inspelen door vaker een vast bedrag voor te stellen voor de verkoop.”