Voor belegger NSI breekt na reset-periode volgende fase aan

Beursgenoteerde kantorenbelegger NSI kampt met tegenslag in de vorm van een gewijzigd belastingregime in Nederland.

In een kwartaalupdate maakte NSI bekend over 2023 minder winst per aandeel te hebben gehaald dan vorig jaar, namelijk € 2,01, tegenover €2,15. In de laatste outlook was de bandbreedte nog €1,95 tot 2,05 per aandeel. Voor dit jaar is de outlook dat NSI een EPRA-winst per aandeel van € 1,85 tot € 2,00 behaalt.

NSI is bezig met een herstructurering vanwege de nieuwe FBI-regeling, die per 1 januari 2025 ingaat. Een goedgekeurde FBI mag vanaf die datum niet meer direct in Nederlands vastgoed beleggen. In de praktijk zal de NSI meer belasting moeten afdragen.

Pijnlijk

‘Voor NSI is het een pijnlijke resetperiode geweest, gezien ook de veranderingen in het belastingregime in Nederland’, aldus CEO Bernd Stahli in een verklaring bij de cijfers. Hij ziet trouwens op dit moment voor de gehele kantorenmarkt een reset.

De nettohuuropbrengsten waren in 2023 iets lager, wat leidde tot een direct resultaat van € 40,4 mln, tegenover € 42,7 mln een jaar terug.

De huurinkomsten stegen vorig jaar met 7,4%. De leegstand daalde van 6,2% eind december 2022 naar 5,2% aan het einde van het vierde kwartaal van 2023.

Verlies

Het indirecte resultaat kwam door afwaarderingen uit op € 182,8 mln negatief. Dat was meer dan de € 74,1 mln van een jaar eerder. Het totale resultaat was uiteindelijk een verlies van € 142,4 mln.

NSI zal voor € 20 mln aan eigen aandelen inkopen om beleggers te laten zien dat het vertrouwen in de eigen prestaties heeft. ‘Na de verkoop van Laanderpoort in combinatie met de sterke balans, voelen we ons comfortabel om € 20 mln te besteden voor een aandeleninkoopprogramma,’ waarmee NSI zelf aangeeft waar het geld vandaan komt, namelijk van de verkoop van Laanderpoort aan ING voor € 24 mln.