Vier op de tien Nederlanders kopen zoveel mogelijk online

Online winkelen is belangrijk in het leven van veel Nederlanders: 54% winkelt op zijn minst een paar keer per maand online, maar 56% houdt ook van winkelen.

40% zegt zoveel mogelijk van zijn aankopen online te doen. Ondanks de populariteit van online winkelen blijft de traditionele winkelervaring nog steeds geliefd bij een meerderheid van de Nederlandse bevolking (56%). Kleding en schoenen zijn verreweg de belangrijkste redenen om een dagje de stad in te gaan. Elektronica en gadgets koopt men weer liever online. Dat blijkt uit nieuw retailonderzoek onder 1.000 respondenten uitgevoerd door Panel Inzicht in opdracht van DPG Media.

De stad in

Online bestellen is populair, maar meer dan de helft van de Nederlanders gaat ook nog graag de stad in, meer vrouwen (63%) dan mannen (49%). Bijna dertig procent doet dat minstens een paar keer per week, hoewel men daarvan het liefst een uitgebreid dagje uit maakt. Zo gaat twee derde van de consumenten die de stad in gaat om te winkelen daar ook vaak iets drinken en/of eten.

Product aanraken

Winkelen doet men meestal met de partner (52%) of alleen (46%). Daarbij geeft de meerderheid gemiddeld tussen de 50 en 100 euro (31%) of tussen de 100 en 200 euro (34%) uit. De mogelijkheid om het product te zien, aan te raken of uit te proberen of te passen, de service, de locatie van de winkel (bij voorkeur dichtbij) en het ontvangen van deskundig advies, zijn van essentieel belang bij fysiek winkelen.

Dennis Hoogervorst, onderzoeksexpert bij DPG Media: ‘Online bestellen heeft een hoge vlucht genomen, maar als je consumenten vraagt naar de associaties als ze denken aan winkelen, komt vooral gezelligheid bovendrijven. Is dat niet een kans voor 'stenen winkels' om daar nog meer op in te spelen?’