Vesteda beperkt komende huurverhoging tot maximaal 4%

Vesteda kiest in 2024 vrijwillig voor een beperking van de huurverhoging en verhoogt op 1 juli de huren met maximaal 4%.

Het demissionaire kabinet werkt aan een wetsvoorstel voor een maximale huurverhoging van 6,8% voor de vrije huursector. “Maar die wetswijziging verwachten we niet op korte termijn”, meldt Astrid Schlüter, COO van Vesteda. “Wij willen onze huurdersorganisaties en huurders echter tijdig informeren over het huurprijsbeleid. De wettelijke adviestermijnen zijn krap, vandaar dat we niet kunnen wachten op politieke besluitvorming. Doordat we ons huurprijsbeleid nu al aankondigen, hebben huurdersorganisaties voldoende tijd advies uit te brengen en kunnen we onze huurders tijdig informeren over de jaarlijkse huurverhoging.”

Daarnaast vindt Vesteda een huurverhoging van 6,8% aan de hoge kant. “Wij vinden het belangrijk dat onze woningen betaalbaar blijven. Ook zijn wij voorstander van een consistent huurprijsbeleid, zodat huurders vooraf weten wat ze van ons kunnen verwachten. Om die reden kiezen wij voor onze geliberaliseerde woningen opnieuw voor een huurverhoging van inflatie (CPI) + 1%, met een maximum van 4%. Ditzelfde maximumpercentage geldt voor onze gereguleerde woningen”, aldus Astrid Schlüter De 1%-opslag is bedoeld als tegemoetkoming voor beheer-, onderhoud-, renovatie- en verduurzamingskosten.

De inflatie (CPI) wordt in maart vastgesteld op basis van het inflatiecijfer van maart 2023 – maart 2024. Vesteda gaat uit van een inflatiecijfer van 3%. Als het definitieve inflatiecijfer hoger uitvalt, dan blijft het toch bij dat percentage. Bij een lager inflatiecijfer wordt dat (lagere) cijfer meegenomen in de huurprijsberekening en dan valt de maximale huurverhoging lager uit.

img
Redacteur
Profiel