Verzekeraar Achmea boekt hoger operationeel resultaat

Achmea heeft vorig jaar met al zijn onderdelen een operationeel resultaat van € 628 mln geboekt, 21% hoger dan een jaar eerder. 

Achmea kreeg aan premies van verzekerden € 22,3 miljard binnen. Het bedrijf beheert een pot van € 218 mrd, 12% meer dan in 2022.

De diverse onderdelen presteerden wisselend. De hypotheekportefeuille groeide met € 2 milard naar € 14,4 mrd, mede dankzij samenwerkingen met Munt Hypotheken en Asr.

Rendement lager

De omzetstijging binnen het hypotheekbedrijf, dat ook nog eens kosten wist te besparen, kon de omzetdaling van het vastgoedbedrijf als gevolg van lagere waarderingen niet volledig compenseren. Die ontwikkelingen beïnvloedden het resultaat. Het rendement op vastgoed inclusief beleggingsfondsen vastgoed daalde in 2023 naar € 121 mln negatief (2022: € 37 mln positief), door de marktwaarde-ontwikkelingen als gevolg van onder meer de gestegen rente.

Ook op de woningmarkt is Achmea met samenwerkingen actief. ‘Ondanks de uitdagende vastgoedmarkt’, zoals dat heet, is Achmea Real Estate erin geslaagd om 1350 woningen op te leveren en 2500 woningen in aanbouw te realiseren voor haar institutionele beleggers.

Verduurzamen

Achmea Real Estate gaat er prat op actief aan verduurzaming te werken. Klanten kunnen hulp krijgen bij het verduurzamen van hun woningen. Particulieren en VvE’s kunnen niet alleen financiering maar ook volledige verduurzamingsoplossingen aanvragen, in samenwerking met toeleveranciers.

De verduurzaming van de eigen vastgoedportefeuille verloopt volgens schema, aldus Achmea, waarbij zorgvastgoed een van de speerpunten is. Ook de hypotheekportefeuille laat een kleine verbetering zien van energielabels. Voor hypotheekklanten is in 2023 het groene leningsdeel geïntroduceerd. Hiermee kunnen klanten tegen een lagere rente verduurzaming financieren.