Vastgoedspelers tussen hoop en vrees

Wanneer de rente daalt, zul je het vastgoed dit jaar niet meer horen klagen. Dan rekent de markt rond wat nu krom is. De hoop op rentedaling is groter dan de vrees voor de Haagse plannen van de opvolger van minister Hugo de Jonge.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 26 januari 2024

De redactie van PropertyNL vraagt jaarlijks aan belangrijke spelers in het onroerend goed naar hun voorspelling voor het komende jaar. Met een knipoog vroegen wij hen dit jaar na te denken over de opvolger van Hugo de Jonge, wiens partij geen deel uitmaakt uit de kabinetsformatie. Sommige vastgoedpartijen zien De Jonge als het vleesgeworden kwaad, maar dat geldt niet voor Ton Hillen van Heijmans. Hij roeit tegen de mediastorm in en pleit voor voortzetting van het beleid van Hugo de Jonge om grip te krijgen op het woningdossier, met als bijeffect het inperken van de vrije sector.

De meeste prominenten sluiten zich echter diplomatiek aan bij de grootste particuliere vastgoedbelegger, Redevco, die geen kandidaat opgeeft, maar pleit voor een ervaren minister die de standpunten van de verschillende belanghebbenden in het vastgoed kan verenigen. De meerderheid van de ondervraagden wil echter ook wel nadenken over een kabinet met vakministers. Daarbij scoort de oud-topman van Amvest, Wienke Bodewes, de hoogste ogen, gevolgd door de scheidende topmannen van Vesteda en BPD, Gertjan van der Baan en Walter de Boer.

Niet rabiaat rechts

De buitenwereld denkt bij een ministersverkiezing in een vastgoedmedium aan een keuze voor een rabiaat rechtse libertijn. Niets is echter minder waar. Bodewes, Van der Baan en De Boer hebben hun succes juist te danken aan de manier waarop ze projecten tot stand brachten met respect voor alle belanghebbenden. Geen van de drie valt te betrappen op kortetermijnbeleid dat louter gericht is op winstmaximalisatie. Voor de vastgoedbeurs Provada stonden vaak groepen te demonstreren tegen ‘vastgoedgraaiers’. Als zij ‘het hol van de leeuw’ zouden hebben betreden en hadden gepraat met mensen zoals Wienke, Gertjan en Walter, dan zouden zij best eens sympathie hebben kunnen ontwikkelen voor ‘onze’ vakministers: hun woonrecht is namelijk ook hun zorg.

Een aparte vermelding verdient de minister-kandidatuur van Nicole Maarsen. Na haar carrière bij grote beleggers (ING, Achmea) staat ze al met één voet in het Haagse als aanjager van flex-woningen.

Een tip van een ander type is Maarten de Gruyter. Hij is eigenlijk de enige vastgoedondernemer die zich consequent uitspreekt over politiek in de media, met als bekendste voorbeelden de podcast voor BNR Nieuwsradio en zijn column in Quote.

Positief

Uit de enquête blijkt dat het jaar 2023 voor velen veel positiever is geweest dan menigeen uit de media heeft opgemaakt. Dé kans voor dit jaar is een daling van de rente, en de consensus is een daling van 0,5%. Wie naar het verloop van Euribor 12-maandsrente kijkt, ziet in oktober (toen velen de prognose voor 2024 gereed maakten) een piek op 4,2%. In januari 2024 is de rente gedaald tot 3,5%, en dan kan er dus nog 0,5% vanaf. Dat is eigenlijk meer een forecast voor 2025, want dit jaar is het nog roeien met fors hogere rentes dan die van een paar jaar terug.