Vastgoedontwikkelaar Igo van Bohemen overleden

Afgelopen woensdag is op 91-jarige leeftijd Igo van Bohemen overleden. Als oprichter/ directeur van Bohemen heeft hij een grote rol gespeeld bij de professionalisering van de projectontwikkeling in Nederland.

Het bedrijf Bohemen is sinds 1962 actief op het gebied van projectontwikkeling, advies en management in de vastgoedsector. Van Bohemen zelf stond ook aan de wieg van de vereniging van projectontwikkelaars Neprom. Stan Roestenberg, die zelf in 1994 bij Bohemen begon, nam het vastgoedbedrijf Bohemen in 2003 over via een management buy-out. Recentelijk heeft hij Bohemen weer doorverkocht aan Alec van der Voort.

Ignatius 'Igo' van Bohemen werd in 1932 geboren in Veur, zoals Leidschendam toen nog heette. Hij was nummer vijf van acht kinderen en zijn vader had een boerderij. Op 12-jarige leeftijd ging hij aan het werk, onder meer als melkboer. Daarnaast handelde hij in konijnen en andere kleine dieren. In de avond bezocht de nog jonge Igo eerst de Handelsschool, later de HBS. Het was hem al duidelijk dat hij niet het boerenbedrijf in zou gaan.

Bouwbureau

Van Bohemen kwam in 1960 te werken bij een kleine Amsterdamse ontwikkelaar, Nijhan. Van Bohemen leerde wat ontwikkelen was en ook iets over de woningmarkt. Na twee jaar dacht hij genoeg te weten en begon voor zichzelf: Bouwbureau Van Bohemen was geboren. Het richtte zich voornamelijk op woningbouw en ook vakantieparken. Het betekende jaren van hard werken waarin het thuisfront - een vrouw en zijn drie dochters - hem eigenlijk alleen in het weekend zagen. 

Pas in de jaren 70 gaat Van Bohemen ook kantoren ontwikkelen. Toen ging zijn bedrijf ook Bohemen Vastgoed heten. Bekende projecten van Bohemen, mede door de samenwerking met architecten als Carel Weeber, die hij bewust opzocht, zijn het Bohemenhuis in Den Haag, het Weenagebouw in Rotterdam en de Queens Towers in Amsterdam. 

Sijtwende

In zijn eigen Leidschendam heeft Van Bohemen zijn stempel gedrukt op het project Sijtwende, waar ondertunneling van het gebied tussen de A4 en N44 mogelijkheden schiep voor kantoren, woningen en indirect voor Leidschenhage en zijn opvolger The Westfield Mall of The Netherlands.

Van Bohemen woonde zijn leven lang in hetzelfde dorp, ook al veranderde dat van naam en karakter. Hij zette zich in voor behoud van plaatselijk cultureel erfgoed en werkte met een van zijn dochters aan het familieboek Van Bohemen. Spraakmakende verhalen van tien generaties boeren (1558-2023). In 2009 ontdekte Van Bohemen informatie over zijn oudste voorvader, geboren in 1525. Een verdere zoektocht naar de generaties na hem, leidde tot een geschiedenisboek over tien generaties boeren. Helaas kon Van Bohemen zelf het uitkomen van het boek, in april aanstaande, niet meer meemaken.