Vastgoedmarkt groeit in 2024 naar € 10 miljard; logistiek is king

De bodem van de vastgoedmarkt lijkt bereikt in 2023. Dit blijkt uit het nieuwste rapport van vastgoedadviseur Colliers.

Al sinds 2020 dalen de investeringen in vastgoed. Op het hoogtepunt in 2019 wisselde nog voor 22,4 miljard euro aan gebouwen van eigenaar. Vorig jaar was dat nog maar 7,1 miljard. Dit jaar klimt het beleggingsbedrag weer op tot 10 miljard euro en steken investeerders hun geld vooral in industrieel en logistiek vastgoed.

Stabiliserende rente

Vergeleken met 2023 stijgt het beleggingsvolume dit jaar met ongeveer 40%. Deze stijging komt vooral door de stabiliserende rente, lichte economische groei en herfinancieringen. De waarde van de meeste transacties is minder dan 20 miljoen euro, omdat investeerders daarvoor vaak geen lening tegen een hoge rente nodig hebben. Grotere transacties zijn er vooral omdat financieringen uit de zeer lage renteperiode aflopen. De flink gestegen rente maakt het herfinancieren van bestaande leningen namelijk lastiger en voor sommige vastgoedeigenaren zelfs onmogelijk. Daarom worden er meer gebouwen gedwongen verkocht.

De hogere rentestanden maken financiering nu een stuk duurder. De rente stabiliseert in de eerste helft van 2024 en zal in de tweede helft van het jaar waarschijnlijk wat dalen. Veel vastgoedbeleggers wachten op signalen om weer in actie te komen.

Exit groot en verouderd kantoor

In 2024 kopen en verkopen investeerders voor ongeveer 2,5 miljard euro aan kantoren. Dit is meer dan de 1,8 miljard euro in 2023, maar nog altijd flink minder dan het record van 4 miljard euro in 2021. Bedrijven passen hun kantoorruimte steeds meer aan op de hybride werkpatronen van medewerkers die gemiddeld twee tot drie dagen op kantoor zijn. De vraag van bedrijven naar duurzame en kleinere kantoren blijft daarom hoog, terwijl de vraag naar verouderde en zeer grote kantoren daalt.

Instapmoment voor winkelvastgoed

Winkelvastgoed wordt dit jaar populairder bij investeerders. Zij beleggen voor ongeveer een miljard euro in winkels, een stijging van 200 miljoen ten opzichte van 2023. Vergeleken met 2010 ligt het beleggingsvolume echter nog altijd ruim 72% lager. De afgelopen jaren is de waarde van het vastgoed flink gedaald door lagere huurprijzen en de concurrentie van online winkelen. Hierdoor is het moment aangebroken voor beleggers om weer in te stappen. Vooral winkellocaties in grote binnensteden en wijkwinkelcentra zijn aantrekkelijk.

Logistiek blijft populair

De logistieke sector blijft ook dit jaar het meest in trek bij vastgoedinvesteerders. Zij kopen naar verwachting voor ongeveer 3,5 miljard euro aan vastgoed, ruim een miljard meer dan vorig jaar. Net als voorgaande jaren staat er minder te koop dan dat er vraag is. Door het stikstofbeleid en de regelgeving om ‘verdozing’ tegen te gaan blijft dit voorlopig ook zo, aangezien er daarmee nauwelijks ruimte is voor nieuwbouw. Beleggers kijken daarom naar de kleinere locaties die zij kunnen herontwikkelen.

Bestaande woningen in trek

Ook de woningmarkt heeft veel last van dreigende regulering en het stikstofbeleid, waarbij nieuwbouw bovendien wordt geremd door de hoge rente en bouwkosten. Dit blijkt ook uit het lage aantal afgegeven vergunningen. Investeerders kijken daarom vooral naar bestaande woningen. Zij kopen dit jaar voor 2,5 miljard euro aan woningen, een grote stijging in vergelijking met de 1,8 miljard euro in 2023. Vooral woningcorporaties gaan zich roeren, omdat zij hun aankopen makkelijker kunnen financieren dan institutionele beleggers.

De vraag naar woningen blijft hoog, omdat de nieuwbouw achterblijft. Hierdoor blijft het aantrekkelijk om in woningen te investeren. Daarnaast was 2023 een uitzonderlijk jaar met weinig verkopen, waardoor er een correctie kan komen. Verder komen er relatief veel woningen op de markt, omdat meer buitenlandse beleggers ervoor kiezen om hun woningportefeuille te verkopen.