Vastgoed Gezocht over ondergang Evergrande en De Gruyter als de nieuwe Hugo

De onttakeling van de Chinese vastgoedreus Evergrande wordt een enorme klus, zo valt te beluisteren in de BNR Podcast Vastgoed Gezocht. Ook is er aandacht voor het lijstje potentiële nieuwe woonministers van PropertyNL, met co-host Maarten de Gruyter als opvallende kandidaat. 

In de podcast is er uiteraard aandacht voor de nakende ondergang van de Chinese patiënt Evergrande. De afgelopen jaren werd deze Chinese reus hét symbool van de mondiale vastgoedcrisis. 

Jarenlang werden overal in China woontorens gebouwd en winkelcentra uit de grond gestampt, waarbij Evergrande omgerekend € 276 mrd aan schulden opbouwde. Volgens Anouk Eigenraam, China-correspondent van BNR, gaat het veelal om nieuwe woonwijken waar jaren na de oplevering nog steeds niemand woont. 

‘Het is in China heel normaal dat je al een hypotheek verkoopt aan mensen, die al een aanbetaling doen van 30–40%’, vertelt Eigenraam. ‘Dan is er nog geen steen gelegd. Mensen kopen als het ware een optie op een huis, maar komen in de problemen als een ontwikkelaar failliet gaat en hun nieuwe woning nog niet is afgebouwd.’

De aangekondigde ontmanteling van het bedrijf is volgens Teeuwe Mevissen van RaboResearch niet hetzelfde als een faillissement, maar betekent wel over en sluiten. Eenvoudig zal de ontmanteling van het bedrijf overigens niet worden. Veel projecten worden beheerd door lokale Chinese entiteiten en voor een curator uit Hongkong is het lastig om daar controle over te krijgen.

In het nieuwsoverzicht gaat het deze keer over een opmerkelijke cover van de nieuwste editie van PropertyNL. Co-host/ontwikkelaar Maarten de Gruyter wordt daar getipt als mogelijke opvolger van woonminister Hugo de Jonge. 

Luister hier naar de BNR Podcast Vastgoed Gezocht