Variabele hypotheekrente rijst de pan uit

Stond de variabele hypotheekrente met NHG precies een jaar geleden nog op 2,38%, inmiddels is dat bijna 5,2%. De variabele hypotheekrente nadert daarmee het record van 2008, toen deze rente gemiddeld 5,8% aantikte.

De continue verhogingen van de beleidsrente,  die de ECB sinds vorig jaar stapsgewijs doorvoert, beïnvloeden de hypotheekrente. Aanvankelijk stegen alleen de rentes voor de vaste looptijden van één tot en met dertig jaar, maar deze zijn na de piek in het najaar, juist iets gedaald. Tien jaar vast met NHG staat nu gemiddeld op 4,27%, het laagste rentepercentage voor de vaste looptijden. Vijf, twintig en dertig jaar vast bevinden zich tussen 4,3% en 4,58%, zo blijkt uit de hypotheekrenteverwachting van Van Bruggen Adviesgroep.

Tot halverwege 2022 bleef de variabele rente aanhoudend laag. In mei vorig jaar bedroeg het percentage gemiddeld 1,96%. Vanaf november gaat de lijn echter gestaag omhoog. Verwacht wordt dat eventuele verdere verhoging van de beleidsrente, bedoeld om de inflatie te beteugelen, de variabele hypotheekrente opnieuw aanjaagt.