Van tomaat tot wilgenteen: Zuid-Holland stimuleert biobased bouwen

Zes projecten op het gebied van biobased bouwen krijgen van de Provincie Zuid-Holland ‘doorbraaksubsidie’. Met de financïële steun kunnen de start-ups de duurzame vernieuwing in de bouw versnellen. 

In de zomer van 2023 stelde de provincie een subsidieregeling van in totaal € 700.000  open voor projecten die een doorbraak kunnen forceren op het gebied van biobased bouwen. Voorwaarde was dat de projecten aansluiten bij de transitieagenda die door de leden van het Vernieuwersnetwerk Biobased Bouwen Zuid-Holland, een collectief van bouwers, overheden en kennisinstellingen die samenwerken om het bouwsysteem te veranderen.

Afgelopen zomer werden er subsidieaanvragen ingediend voor projecten gerelateerd aan biobased bouwen. De volgende zes projecten die het best scoorden op vernieuwing, impact en haalbaarheid ontvingen de ‘doorbraaksubsidie’:

  1. Van tomaten naar plaatmateriaal - De provincie Zuid-Holland heeft een wildgroei aan reststromen uit de tuinbouwindustrie. In de praktijk wordt dit nog nauwelijks circulair verwerkt. Via Tomatenloof verbindt wordt de eerste gesloten glastuinbouwreststroomketen opgezet. Van reststromen uit de tuinbouw naar plaatmateriaal voor bouwprojecten.
  2. Isoleren met stro - Een duurzaam alternatief voor traditioneel isolatiemateriaal. De stro-inblaascoalitie richt zich op de ontwikkeling van de methode (inblazen van vezels), maar ook op de kennisoverdracht naar de mensen die er mee moeten gaan werken. Zodat er de komende drie jaar honderden woningen kunnen worden voorzien van biobased isolatiemateriaal.
  3. Teststaat voor biobased bouwen - Biobased materialen worden nog te weinig toegepast in de bouw. Dit komt mede door complexe certificeringsvraagstukken en hoge kosten. Het Biobased Teststraat Consortium wil bijdragen aan de oplossing met een teststraat waarin producenten hun innovaties sneller en goedkoper kunnen testen en certificeren.
  4. Van reststroom tot bouwplaat - Dit collectief ontwikkelt met de Coöperatieve Vezelverwerking hub een proces dat lokale organische reststromen verwerkt tot bouwplaten. De hub bestaat uit drie test- en productiefaciliteiten voor (af)bouwplaten van twee verschillende formaten, diktes en vezels. Van reststroom lokaal naar bouwplaten op grote schaal!
  5. Bouwen met afgegraven grond - Bij het afgraven van grond komt veel kleiachtige grond vrij. Dit heeft op zich weinig waarde, maar het heeft de potentie om als grondstof voor Compressed Earth Blocks te dienen – een zwaar bouwmateriaal. Stadsgrond bouwt in Rotterdam een proeffabriek om deze samengeperste blokken grond te produceren.
  6. Wilgenteen als bouwfundament - Wilgen in Business werkt aan een korte lokale keten rondom de productie, verwerking en het gebruik van de wilgenteen als bouwfundament. Dit zou als een alternatief verdienmodel voor boeren in het veenweidegebied van Zuid-Holland kunnen dienen.

Naar 250.000 nieuwe woningen

Gedeputeerde Meindert Stolk is trots op de doorbraakprojecten die de provincie Zuid-Holland nu gaat odnersteune: 'Ik ben trots dat we als provincie Zuid-Holland doorbraakprojecten kunnen ondersteunen. Dit zijn projecten die uitdagingen in het huidige systeem aangaan en de wegbereiders zijn van de toekomst.'  Zuid-Holland heeft als drukste provincie van ons land  de ambitie om tussen 2022 en 2030 250.000 woningen te bouwen. Eén van de manieren om te bouwen met een lage milieu-impact is door biobased bouwmaterialen te gebruiken. Daarnaast biedt dit kansen voor de tuin- en landbouwsector omdat gebruik wordt gemaakt van lokaal hernieuwbaar materiaal.