Van musicalbedrijf tot projectontwikkelaar: kleurrijke coalitie tegen megabordeel op drijfzand

Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas, musicalproducent Stage Entertainment, evenementenlocatie het Rosarium in het Amstelpark, projectontwikkelaar Breevast en tal van bewoners hebben zich bij het collectieve protest tegen het erotisch centrum aangesloten. Daarmee heeft het zogenaamde Monsterverbond, waar nu 45 partijen bij zijn aangesloten, de afgelopen weken een nieuwe impuls gekregen. 

De uitbreiding volgde kort op de bekendmaking door de gemeente van de exacte locatie van het erotisch centrum, namelijk aan de Europaboulevard tussen NS-station RAI en het Amstelpark.

Het Monsterverbond ontstond vorig jaar als brede beweging tegen de plannen van de gemeente Amsterdam voor het vestigen van een megabordeel in de stad. In juni vorig jaar bundelde een groot aantal Amsterdamse bedrijven, onderwijs- en culturele instellingen, bewonersverenigingen en belangengroepen de krachten. Ze schaarden zich achter een manifest ‘Vóór een leefbare binnenstad, tégen het erotisch centrum’. Aan dit manifest hangt een petitie die inmiddels door meer dan 11.000 mensen is ondertekend. Burgemeester Femke Halsema ontving in september een delegatie van het Monsterverbond op het stadhuis en nam de duizenden handtekeningen en een alternatief plan voor het Wallengebied in ontvangst.

Geen enkel draagvlak

De gemeente Amsterdam wil een groot erotisch centrum aan de rand van de stad vestigen, dat een aanzienlijk deel van het Wallengebied moet gaan vervangen. “Onacceptabel, ongewenst, onverantwoord”. Dat is kort gezegd de reactie van de nieuwe leden die nu toetreden tot het Monsterverbond. ’Onacceptabel’, omdat het erotisch centrum een aantasting betekent van het woon- en leefklimaat in hun fijne buurt. ‘Ongewenst’, vanwege de verslechtering van de sociale veiligheid voor dit gebied met een druk bezocht publiek park, een metro- en treinstation, veel bedrijven en duizenden kwetsbare jongeren die iedere dag naar hun opleiding aan het vlakbij gelegen ROC Amsterdam gaan. En ‘onverantwoord’ omdat uit geen enkel onderzoek blijkt dat sekswerkers of klanten zo’n megabordeel zouden willen. 'Alle voorbeelden uit het buitenland laten zien dat het niet werkt. De gemeente bouwt een bordeel op drijfzand', stellen de partijen.

Twee boegbeelden

De campagne heeft twee Amsterdamse boegbeelden. Dat zijn Mariska Majoor (oud-sekswerker, oprichter van het Prostitutie Informatie Centrum en eigenaar van ‘Koekje uit Amsterdam’) en Theodoor van Boven (eigenaar Condomerie, bestuurslid bedrijven investeringszone BIZ).