Vakantiepark-uitbater Oasis valt verder uit elkaar

Vakantiepark-uitbater Oasis is in Nederland definitief klaar. Eerder deze week sprak de rechtbank in Utrecht het faillissement uit over de holding. De huur van het kantoor in Utrecht is al maanden geleden opgezegd. 

Het failissement volgt op een eerder failissement in november 2023 waarbij voor een deel van de activiteiten faillissement wordt aangevraagd: de exploitatie van 6 parken in Nederland en Oostenrijk met woningen die goeddeels in eigendom zijn van particuliere beleggers.  In Nederland gaat het om het Oasis Punt-West Hotel & Beach Resort in Ouddorp. In Oostenrijk gaat het om de parken Oasis Princess Bergfrieden, PURE Resort Warth,  PURE Resort Ehrwald, PURE Resort Schruns, en PURE Resort Westendorf. 

Uit het recente failissementsverslag van curator D.J. Bos valt op te maken dat er van het ooit zo ambitieuze Oasis weinig meer over is.  Oasis Holding was de bestuurder van Oasis Netherlands, dat nog eigenaar was van het centrumgebouw van het resort in Ouddorp. Met de bank, die een hypotheek van € 1,7 miljoen op het pand heeft, is afgesproken dat een nieuwe eigenaar wordt gezocht. 

Er zijn ook in Nederland behoorlijke schulden bij de fiscus opgebouwd van ca. € 650.000. Daarnaast hebben de veelal particuliere eigenaren van de vakantiewoningen grote vorderingen op Oasis wegen het uitblijven van huurpenningen waar Oasis vorderingen tegenover heeft gezet voor niet betaalde diensten, die door eigenaren worden betwist. De vorderingen vanuit de voormalige Oostenrijke Oasis-resorts op de holding zijn niet in dit verslag meegenomen. In Oostenrijk zijn inmiddels meerdere aanklachten ingediend tegen voormalige bestuurders van Oasis wegens oplichting.

Lees ook: Als sneeuw voor de zon en als zand door de vingers

De curator constateert dat de accountant met ingang van de jaarrekening 2021 (dus sinds jaarrekening 2020) geen goedkeurende verklaring meer heert gegeven. Ook is er een vermoeden dat artikel 2: 248 BW van toepassing is, waarbij bestuurders hoofdelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld. 

De bijna € 65.000 die het bedrijf in het vorige failissementsverslag nog aan activa heeft zijn ten gelde gemaakt ten gunste van de boedel. Het gaat daarbij onder meer om aandelen ter waarde van € 52.500 in de exploitatie van Oasis Frankrijk en Oasis België, goed voor 3 resorts. De Franse resorts worden onder de naam Oasis Resorts voortgezet. Het zijn ook direct de enige twee resorts die nog als "bestemmingen" via de  website Oasisresorts.com worden aangeboden, al is er in de krochten van de site nog sprake van een vakantie aan zee in Punt-West. De organisatie is nu alleen nog telefonisch bereikbaar in Frankrijk. 

De huur van het kantoor van Oasis Resort aan de Catharijnesingel 55a in Utrecht werd al in november 2023 door de curator opgezegd.