Vakantiepark biedt nauwelijks soelaas voor woningnood

De VVD wil permanente bewoning van vakantieparken gaan toestaan, zo staat in het partijprogramma van de liberalen. Daarmee zou de woningnood deels kunnen worden ingelopen. Volgens vastgoedadviseur Colliers is dit nauwelijks het geval en dreigt de toerist de dupe te worden.  

In de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen doet Colliers een factcheck van stellingen die de politieke partijen poneren over de vastgoedsector. Uiteraard staat de woningnood nog altijd hoog op de politieke agenda.

Het woningtekort in Nederland is volgens onderzoeksbureau ABF Research inmiddels opgelopen tot 390.000 woningen. Dit tekort aan woningen heeft deels te maken met de bevolkingsgroei. Zo groeide de bevolking in 2022 met maar liefst 225.000 inwoners. Naast Oekraïense vluchtelingen, bestond deze groep ook uit een sterke instroom vanuit andere landen. Vanwege de krappe arbeidsmarkt vormt Nederland een aantrekkelijke bestemming voor arbeidsmigranten, terwijl ook buitenlandse studenten en gezinsvormende migratie en gezinshereniging hier een belangrijke rol in spelen.

Groei én krimp

De grootste tekorten zijn in de Randstad en stedelijke gebieden in Noord-Brabant, Gelderland en Noord-Limburg. De sterkste bevolkingsgroei zal tot 2035 bovendien vooral plaatsvinden in juist deze stedelijke gebieden, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Aan de andere kant krijgen de randgebieden juist te maken met een krimp van de bevolking. Dit dreigt voor grote delen van Zeeland, Groningen, Friesland, Drenthe, Zuid-Limburg en de Achterhoek. Voor de gemeente Sluis in Zeeland wordt een krimp van 8,53% voorspeld door het CBS.

Ook de VVD besteedt veel aandacht aan de woningnood. Naast het aanpakken van immigratie en de focus op “bouwen-bouwen-bouwen”, komt de partij met creatieve oplossingen zoals het mogelijk maken van permanente bewoning op vakantieparken.

Lees ook: Potentie gedwongen transformatie tot woning beperkt

Druppel op gloeiende plaat

Permanente bewoning op vakantieparken is echter slechts een druppel op de groeiende plaat. Nederland telde volgens het Kadaster in 2022 ongeveer 140.000 vakantiewoningen, voornamelijk in kust- en natuurgebieden. Dit zijn lang niet altijd in de regio's waar de woningnood het grootst is of waar sterke bevolkingsgroei wordt verwacht. Onderzoek van Colliers wijst uit dat van alle vakantiehuizen van de 50 grootste vakantieparken in Nederland, slechts 24% zich in of in de buurt van stedelijke gebieden bevindt.
Daar komt bij dat het permanent bewonen van vakantiehuizen ook de lokale toeristische markten gaat raken.

Stijging overnachtingsprijzen

Permanente bewoning beperkt het aantal beschikbare vakantiewoningen, wat resulteert in hogere bezettingsgraden, een stijging van de overnachtingsprijzen en het mogelijk wegblijven van toeristen. In theorie kan het initiatief op lokaal niveau de druk op de woningmarkt enigszins verlichten, indien er in die specifieke regio sprake is van een krappe woningmarkt. Het is echter geen oplossing voor elk gebied.
Het blijft belangrijk om een zorgvuldige afweging van belangen te maken, voor elk gebied afzonderlijk, zodat maatregelen niet ten koste gaan van de lokale toeristische markt en echt bijdragen aan het vinden van een oplossing voor de problematiek op de woningmarkt.