VORM gaat nieuwe woonwijk in Overamstel bouwen

De gemeente Amsterdam heeft de ontwikkeling van kavel 10B Amstelkwartier 3e fase aan VORM gegund. Het betekent de start van de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk én van een nieuwe winkelstraat voor Overamstel.

De gunning omvat de bouw van 102 middeldure huurwoningen, waarvan ten minste 30 woningen van minimaal 70 m² gebruiksoppervlakte, 20 vrije sector koopwoningen, 4 collectieve ruimtes), 2.000 m² bruto vloeropppervlakte supermarkt, 300 m² bruto vloeropppervlakte  werk- annex kantoorruimtes en ongeveer 300 m² bruto vloeropppervlakte voor overige detailhandel. Ook komt er een ondergrondse parkeergarage voor bewoners en bezoekers van de supermarkt.

Traptuin

Op het dak van de supermarkt komt een binnentuin die aansluit op de naastgelegen kavel. Het hoogteverschil tussen de binnenhoven van beide kavels wordt op een geleidelijke manier overbrugd met de traptuin: een kronkelend pad met een luie trap, een glooiing als het ware, zoals in een heuvellandschap. De tuin vormt op meerdere vlakken het schakelstuk tussen beide kavels: ruimtelijk, sociaal en ecologisch.

Het gebouw bestaat hoofdzakelijk uit duurzame en circulaire materialen en de bebouwing wordt op zo’n manier ontworpen dat spontane ontmoeting makkelijk ontstaat. Er zijn veel ruimtes voor gemeenschappelijk gebruik: er komt een sport- en wasbar en een klusplek voor fietsreparaties.