Top-100 Beslissers 2023: Beleggers

Met name bij beleggers in het vastgoed zijn er veel veranderingen in de top.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 27 januari 2023

1 Paul Oremus
CBRE Investment Management
Paul Oremus is country manager Nederland en sinds 1 april 2022 benoemd tot fund manager van drie Nederlandse vastgoedbeleggingsfondsen bij CBRE Investment Management. Hij is al sinds 2014 verantwoordelijk voor het CBRE Dutch Residential Fund en heeft inmiddels 25 jaar ervaring in de vastgoedsector. In 1998 trad hij in dienst bij de onderneming op de afdeling Treasury en Risk.

2 Olaf Hoff
Unibail-Rodamco-Westfield  
Olaf Hoff is bij Unibail-Rodamco-Westfield Nederland als hoofd leasing verantwoordelijk voor de verhuur van onder andere paradepaardje Westfield Mall of the Netherlands.

3 Robert-Jan Foortse
APG   
Nu Patrick Kanters een nieuwe rol heeft op het kantoor in Hongkong is Robert-Jan Foortse de man die leiding geeft aan de Europese vastgoedbeleggingen van pensioenbeheerder APG. Onder zijn leiding deed het fonds het de afgelopen jaren beter dan het marktgemiddelde.

4 Guido Verhoef
PGGM
Guido Verhoef is hoofd Private Real Estate bij pensioenbeheerder PGGM. Sinds oktober 2021 maakt hij ook deel uit van het investment committee van het Apollo Healthcare Property Fund.

5 Johan Caspar Bergenthal
Klépierre        
Johan Caspar Bergenthal (45) is sinds medio 2021 ceo Nederland en Turkije van winkelcentrumbelegger Klépierre. Bergenthal, die al ruim tien jaar verschillende functies bekleedt bij Klépierre, werd in 2018 benoemd tot ceo van Duitsland. Deze functie houdt hij, naast die van ceo van Nederland en Turkije.

6 Mark Siezen
Bouwinvest    
Mark Siezen is sinds september 2022 de opvolger van Dick van Hal als ceo van vastgoedinvesteerder Bouwinvest. Siezen was sinds november 2020 bij het bedrijf in dienst als chief client officer. Voordat hij naar Bouwinvest kwam, was hij executive director en member of the board bij CBRE Nederland, en daarvoor in diverse executive functies actief bij onder andere Multi en Cofra Holding.

7 Boris van der Gijp
Syntrus Achmea         
Al weer bijna anderhalf jaar is Boris van der Gijp directeur Vastgoed bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Van der Gijp heeft meer dan 20 jaar ervaring in het vastgoeddomein. Hij trad in 2012 in dienst bij Syntrus Achmea, waar hij van 2018 tot september 2021 director Commercieel Vastgoed was.

8 Patrick Ruwiel
MN     
Patrick Ruwiel is verantwoordelijk voor de Nederlandse vastgoedportefeuille van de institutionele vermogensbeheerder en pensioenuitvoerder MN in Den Haag. Sinds 2020 is hij als fellow verbonden aan de ASRE, waar hij in 1994 afstudeerde als Master of Real Estate (MRE).

9 Gertjan van der Baan
Vesteda
Gertjan van der Baan leidt het nog altijd groeiende woningfonds Vesteda, ooit voortgekomen uit het ABP Woningfonds, met nog steeds APG als aandeelhouder. Daarnaast is Van der Baan voorzitter van IVBN, de vereniging van institutionele beleggers in vastgoed.

10 Rémon Vos
CTP
De honger van vastgoedmiljardair Rémon Vos is nog lang niet gestild. Zijn beursfonds CTP, dat vanuit Midden- en Oost-Europa een heel imperium aan bedrijfsmatig vastgoed opbouwde, wil zijn activiteiten in Nederland uitbreiden en legt zich daarbij toe op langetermijninvesteringen op het gebied van innovatieve en duurzame bedrijvenparken.

11 Heleen Aarts
Amvest
Financials als Aegon en pensioenfondsen als PGGM laten hun directe vastgoedinvesteringen (deels) lopen via Amvest. Dankzij deze geldstromen is Amvest een van de weinige partijen die grootschalige gebiedsontwikkelingen entameert. Ceo Heleen Aarts vindt u dus ook elders terug als belangrijke beslisser op het gebied van woningontwikkeling.

12 Dick Gort
ASR Real Estate         
Dick Gort MRE werkt sinds 1 september 2007 als ceo bij ASR Vastgoed Vermogensbeheer. Hij studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit en volgde de postdoctorale opleiding Master of Real Estate aan de Universiteit van Amsterdam.

13 Michiel Assink
WDP  
Michiel Assink studeerde Commerciële Economie in Groningen en specialiseerde zich in strategische marketing. Hij kon bij vastgoedadviseur CBRE aan de slag, waar hij kantoorgebruikers adviseerde. In 2017 vroeg Rien van Ast, toen algemeen directeur, of Assink hem wilde opvolgen als directeur Nederland van de Belgische logistieke belegger en ontwikkelaar WDP.

14 Evert Jan van Garderen
Eurocommercial Properties  
Evert Jan van Garderen trad in 1994 in dienst bij Eurocommercial. Hij bekleedde de functie van financieel directeur tot hij in 2020 werd benoemd tot algemeen directeur. De gewezen registeraccountant heeft de Erasmus Universiteit Rotterdam als zijn alma mater.

15 Jaap van der Bijl
Altera 
Altera heeft zich als nichespeler met Jaap van der Bijl weten te onderscheiden door research en duurzame investeringen. De duurzame woningportefeuille is gericht op een gestage groei met een geografische focus op de Randstad. De winkelportefeuille, gericht op food & convenience, past zeer goed bij institutionele beleggers.

16 Lennart van Mierlo
NN     
Lennart van Mierlo staat aan de basis van het Commercial Real Estate Debtplatform van NN IP. Hij begon zijn carrière als trainee bij ING, waar hij bij Real Estate Finance ervaring opdeed in Nederland, Centraal- en Oost-Europa, Spanje en Portugal. Sinds 2014 werkt Van Mierlo voor NN IP.

17 Roeland Veen
Coöperatie Dela        
Roeland Veen is verantwoordelijk voor de vastgoedactiviteiten van de afdeling Vermogensbeheer bij coöperatie Dela. Onder Veen gaat Dela verder met het uitsorteren van zijn winkelvastgoed en de diversificatie van zijn vastgoedportefeuille naar andere landen en segmenten.

18 Matthijs Storm
Wereldhave
Matthijs Storm is sinds augustus 2019 ceo van Wereldhave. Daarvoor werkte hij 8 jaar bij Kempen & Co, waar hij verantwoordelijk was voor een internationaal gespreide vastgoedportefeuille van € 4 mrd.

19 Dick van Seventer
Vastgoed Syndicering Nederland
VSN is de uitvinder van het metier participatiefondsen voor particulieren. Dick van Seventer, directeur en mede-eigenaar, heeft het bedrijf in november 1998 opgericht. De directie van VSN bestaat verder uit Reinout Overbeek, Chantal de Bree en Bernd Jan Klein Entink.

20 Reinier Walta
Vastned          
Midden in coronatijd werd Reinier Walta in 2021 de nieuwe ceo van Europees winkelvastgoedfonds Vastned. Walta bekleedde deze functie al op interim-basis sinds het vertrek van Taco de Groot. Mede als reactie op corona sneed hij flink in de kosten, onder meer door het schrappen van banen en een verhuizing van de Zuidas naar Hoofddorp.

21 Bernd Stahli
NSI     
Toen topman Bernd Stahli in 2016 aantrad bij NSI was er sprake van een onevenwichtige portefeuille, met veel kleine kantoren en winkels verspreid door het land, en een hoge leegstand in de kantorenportefeuille. Stahli transformeerde NSI tot een modern bedrijf met een specialisatie in kantoren.

22 Huib Boissevain
Annexum        
Annexum is een van de grootste fondsenbouwers van het land, gericht op supermarktvastgoed. Huib Boissevain is sinds jaar en dag de spraakmakende ceo en dat blijft hij ook. Wel maakte hij vorig jaar bekend dat zijn beheersorganisatie er drie nieuwe aandeelhouders bij heeft gekregen.

23 Hans Reijersen van Buuren
Credit Linked Beheer
Hans Reijersen van Buuren is als directeur vastgoed verantwoordelijk voor de acquisitie, realisatie, verhuur en het beheer van de woningportefeuilles van de verschillende fondsen die door Credit Linked Beheer worden beheerd. Na zijn opleiding aan de HTS Bouwkunde was hij verantwoordelijk voor vele projecten, zowel bedrijfsmatig onroerend goed als woningbouw.

24 David van der Wal
Synvest           
David van der Wal is binnen de directie van Synvest verantwoordelijk voor de vastgoedportefeuille. Van der Wal begon in 2019 bij Synvest voor het Duitse vastgoedfonds, het Synvest German RealEstate Fund.

25 Manfred Kühl
Holland Immo Group
Het in Eindhoven gevestigde Holland Immo Group biedt gespecialiseerde fondsen in woningen, zorgvastgoed en parkeergarages voor zowel particuliere als institutionele beleggers. Manfred Kühl is nog altijd ceo, hoewel het bedrijf sinds november 2021 opereert onder de vlag van Primevest Capital Partners.