Syntrus Achmea beschouwt vastgoed- en hypotheekbeleggingen voor de lange termijn als veilig

Vastgoed en hypotheken blijven voor de lange termijn een veilige haven voor institutionele beleggers, maar op korte termijn zijn de macro-economische en politieke onzekerheden groot.

Dat schrijft Syntrus Achmea Real Estate & Finance in de vandaag verschenen Outlook 2023-2025.

Op de woningmarkt zorgen toekomstige regelgeving, hoge bouwkosten en stijgende rentes voor veel onzekerheid op de korte termijn. Op lange termijn zijn de vooruitzichten onverminderd goed.

‘Wij pleiten voor een integrale visie op de woningmarkt waarin woningbehoefte, betaalbaarheid en duurzaamheid samenkomen’, zegt Boris van der Gijp, directeur Vastgoed bij Syntrus Achmea. ‘Op de woningmarkt zorgen toekomstige regelgeving, hoge bouwkosten en stijgende rentes voor veel onzekerheid op de korte termijn. Op lange termijn zijn de vooruitzichten onverminderd goed.

Lees ook: PGIM waarschuw voor marktcorrectie vastgoed

Op de woningmarkt zorgen toekomstige regelgeving, hoge bouwkosten en stijgende rentes voor veel onzekerheid op de korte termijn. Op lange termijn zijn de vooruitzichten onverminderd goed. Er blijft grote vraag naar betaalbare huurwoningen, waardoor het verhuurrisico beperkt is. Naast het stabiele directe rendement kunnen institutionele beleggers impact maken door te investeren in betaalbare en duurzame huurwoningen, om zo het woningtekort te verminderen.

Aantrekkelijk

Zorgvastgoed is door zijn ongevoeligheid voor conjunctuur ook in turbulente tijden een aantrekkelijke belegging. De vraag naar woningen waar lichte of zwaardere zorg kan worden verleend blijft onverminderd groot. In toenemende mate zien beleggers zorgvastgoed ook als een middel om meer impact te realiseren. De noodzaak om bestaand zorgvastgoed te verduurzamen is met de sterk gestegen energieprijzen hoger dan ooit. De vraag van beleggers naar investerings- en verduurzamingsmogelijkheden in dit segment overstijgt ruimschoots het aanbod.

Uit het dal

Ook over retailvastgoed is Syntrus Achmea niet somber. Retail kruipt ondanks de huidige onzekerheden uit het dal. De vraag naar courante winkelruimten op de beste plekken in de binnensteden trekt de komende periode verder aan en wijkwinkelcentra blijven stabiel presteren. Huren en waarderingen zijn volgens de belegger nog niet terug op het oude niveau, maar er ontstaat een goed instapmoment omdat de markt nog in een herstellende fase zit.

Op de hypotheekmarkt hebben de gestegen energiekosten en hoge inflatie impact op het bestedingsniveau van woningkopers. De gestegen rente zorgt voor een einde aan de prijsstijgingen van woningen in de afgelopen jaren, maar een daling wordt niet verwacht.