Stedelijk bouwen met landschapslogica

Verstedelijking is naast biodiversiteitsverlies en klimaatverandering een van de grootste uitdagingen van deze eeuw.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 23 februari 2024

In 2050 leeft twee derde van de wereldbevolking in steden. Dat betekent een verdubbeling van het aantal mensen in steden en een verdriedubbeling van de stedelijke footprint. Landscape-based urbanism is een benadering waarbij het landschap de basis vormt voor het ontwerpen van toekomstbestendige stedelijke omgevingen. Op 2 februari gaf Steffen Nijhuis aan de TU Delft zijn intreerede ‘Landschapslogica’.

De verstedelijking gaat ten koste van kwetsbare ecosystemen die ons beschermen en van voedsel en water voorzien, om nog maar niet te spreken over de daarmee samenhangende toenemende kwetsbaarheid voor overstromingen, droogte en sociale ongelijkheid.

Ontwerpen met natuur, mensen en geschiedenis staan centraal. Bij landscape-based urbanism is het begrijpen van landschappelijke systemen en de daarmee samenhangende ecologische en culturele logica het uitgangspunt voor ruimtelijk ontwerp door de schalen heen. Het landschap biedt structuur, samenhang en variatie, maar is ook flexibel en multifunctioneel. ‘Door landschapslogica te gebruiken kunnen we natuur-inclusief en klimaat-adaptief bouwen en zorgen voor een gezonde en veilige leefomgeving voor iedereen’, aldus Steffen Nijhuis.

Steffen Nijhuis is hoogleraar Landscape-based Urbanism bij de afdeling Urbanism van de faculteit Bouwkunde, TU Delft.
www.tudelft.nl/bk/actueel/nieuws