Stadtlander voorziet sociale huur van mosgevels en groendaken

Architecten- en adviesbureau KAW en woningcorporatie Stadtlander gaan 171 sociale huurwoningen in deelgebied De Kuil in Bergen op Zoom duurzaam renoveren.

De woningen krijgen een groendak en worden voorzien van mosgevelpanelen. Voor de renovatie van 171 woningen zijn KAW en Stadlander samen met Constructif op zoek gegaan naar zoveel mogelijk duurzame oplossingen voor De Kuil. Woningcorporatie Stadtlander wil niet alleen woningen verduurzamen, ook de straat en uiteindelijk zelfs de hele wijk moet in 2050 klimaatneutraal zijn.

KAW heeft  bij de planvorming gekeken naar de hele omgeving: de straten, groenstructuren, daken en tuinen. Vanuit dat vergezicht presenteerde het architecten- en onderzoeksbureau verschillende ingrepen om in de toekomst het straatprofiel te vergroenen. Bijvoorbeeld met groenstroken in straten, basistuinen aanleggen bij huurwoningen of waterpasserende tegels.

Groendaken

Ongeveer zeventig woningen krijgen een groen dak, maar alle woningen worden voorzien van zonnepanelen en bewoners kunnen kiezen voor een klimaatadaptieve berging of een opgeknapte garagebox voorzien van mos-sedum dak.

Voor de gevels kiezen Stadlander en KAW voor borstweringspanelen waar mos op kan groeien. Mos draagt bij aan het terugdringen van warmte, neemt CO2 en stikstof op, zet dit om in zuurstof en het fungeert als natuurlijk luchtfilter doordat fijnstof wordt afgebroken.

Kan de was buiten?

Door te werken met klankbordgroepen konden KAW en Stadlander naar eigen zeggen rekening houden met de directe wensen van bewoners. De uitwerking daarvan schuilt in details. ‘Kan de was nog wel buiten hangen bij al dat groen?’, was bijvoorbeeld een vraag. De mospanelen zijn zo op de gevel geplaatst dat dit volgens KAW mogelijk blijft.