Stadsherstel-organisaties vrezen voor minder huurinkomsten na verlaging monumententoeslag

Hendrick de Keyser Monumenten, Stadsherstel en andere verhuurders van monumentale woningen Amsterdam, Haarlem en tal van andere steden vrezen voor enorme huurverlagingen.

In de plannen van minister de Jonge voor uitbreiding van het WWS-stelsel vanwege (gedeeltelijke) regulering van de vrije huursector gaat de monumententoeslag omlaag. Sinds 2013 geldt voor een monumentaal pand een bijtelling met vijftig WWS-punten. Daardoor kan voor betrekkelijk kleine woningen een relatief hoge huur worden gerekend. Volgens de eigenaren is dat redelijk en nodig vanwege hoge onderhoudskosten.

Maar bij de voorgenomen uitbreiding van het WWS naar het middensegment gaat de bijtelling voor monumentale panden omlaag naar dertig punten. Dat kan, zo berekende VPR Consultants, betekenen dat de huur van kleine (sociale huur-)woningen in bijvoorbeeld monumentale hofjes met meer dan dertig procent omlaag gaat. Daarmee wordt de exploitatie van dergelijk erfgoed onmogelijk, aldus SOM, belangenorganisatie van Stadsherstel-organisaties.

De erfgoed-verhuurders vragen minister de Jonge daarom de oude toeslag in stand te houden.      

img
Redacteur
Profiel