Stadsherstel Amsterdam ontvangt Keizersgracht 374 als schenking

De afgelopen voorjaar overleden eigenaar Clemens Merkelbach van Enkhuizen heeft Rijksmonument Keizersgracht 374 in Amsterdam geschonken aan Stadsherstel op voorwaarde dat hij er kon blijven wonen.

Ook de laatste wens van de kunstschilder en portrettist Merkelbach gaat in vervulling. Het monument wordt volgend jaar gerestaureerd en biedt daarna onderdak aan woningen en ateliers voor kunstenaars.

Clemens Merkelbach van Enkhuizen, zijn levenspartner Gerard Spruyt en zijn schoonmoeder kochten het verwaarloosde pand Keizersgracht 374 in 1970. Vele jaren besteedden zij aan het smaakvol en liefdevol opknappen van het huis. In 2017 vond funderingsherstel plaats, een van de redenen voor de eigenaar om contact te zoeken met erfgoedorganisatie Stadsherstel.

Activiteiten

Volgend jaar staan rond het rijksmonument en zijn voormalige eigenaar diverse activiteiten gepland. Niet alleen om te laten zien dat er veel mogelijkheden zijn om een pand na te laten aan Stadsherstel.

Keizersgracht 374, dat op de kop af 5,71 meter breed is, is omstreeks 1710 in opdracht van Aroldus van Graven opgetrokken als woonhuis met halsgevel, vleugelstukken, een getoogd fronton en met een stoep met onder ingang.

In 1803 werd het pand in opdracht van A. van Balkenschoten met een verdieping verhoogd en kreeg het een rechte lijst met triglyfen. Triglyfen zijn uitspringende houten versierelementen die op regelmatige afstand van elkaar zijn geplaatst, bij dit pand voorzien van twee verticale gleuven. De vakken tussen de triglyfen heten methopen. De fraaie empire deur is van rond 1800. Omstreeks 1850 werd de bel-etagegang van een nieuw stucplafond voorzien.

Gefaseerd opgeknapt

Het tuinhuis is op verzoek van Merkelbach van Enkhuizen in 2005 ook rijksmonument geworden. In de jaren 1970-1986 werden woon- en tuinhuis gefaseerd opgeknapt. Daarbij is een groot deel van het interieur aangevuld met historische interieuronderdelen van elders en eigen reconstructies (naar voorbeeld van het houten plafond in Lodewijk-XVI-stijl in het tuinhuis en het trappaalrozet in het hoofdhuis).

Stadsherstel Amsterdam heeft sinds de oprichting (in 1956) 750 monumenten en beeldbepalende panden gered zowel in als binnen een straal van 45 kilometer rond de hoofdstad.