Sloop-nieuwbouw in de Molenwei in Spijkenisse

Woningcorporatie Maasdelta Groep en Dura Vermeer Bouw Zuid West hebben op 8 februari de Bouwteamovereenkomst voor de herontwikkeling van de Molenwei in Spijkenisse getekend.

In deze naoorlogse wijk wordt ruimte gemaakt voor 125 betaalbare huurwoningen passend bij de huurvraag van vandaag. Het betekent sloop van de 112 huurwoningen die er nu staan. In de ontwikkeling wordt het woningconcept PCS Pro (Pre Choice System) van Dura Vermeer toegepast: betaalbaar en sneller woongeluk voor iedereen.

De 125 nieuwbouwhuurwoningen zijn grotendeels sociale huur en een aantal middenhuur. De nieuwe woonwijk krijgt een dorps en vriendelijk karakter. Stedenbouwkundig bureau Wissing heeft in opdracht van Maasdelta hiervoor het ontwerp gemaakt. In het hart van de wijk wordt licht, lucht en groen toegevoegd. HDK architecten werkt de architectuur van de woningen uit.

Eengezinswoningen

‘Ik ben er trots op dat we mooie, betaalbare en duurzame woningen met lage energielasten terug laten bouwen,’ zegt Sander Verschoor, directeur Vastgoed Maasdelta Groep, ‘waarbij huidige bewoners zelfs kunnen kiezen of ze terug willen keren. Het vernieuwen van de Molenwei past bij onze uitgangspunten om voldoende duurzame en betaalbare woningen te bieden.’

Molenwei blijft een wijk met eengezinswoningen terug. Nu in verschillende varianten voor meerdere doelgroepen. Gekozen is voor bodemwarmte, wat gunstig is voor de energierekening. In de nieuwe opzet van de wijk komt een autovrij hart.

Woning in achttien weken

Dankzij heldere spelregels en standaard uitgangspunten, kunnen de PCS-woningen al binnen 18 weken gerealiseerd worden. PCS Pro is inpasbaar in iedere opgave en combineert alle efficiencyvoordelen van gestandaardiseerde woningbouw. Doordat er veel vrijheid zit in de ontwerpen, ontstaan unieke en diverse woningtypes voor starters, gezinnen en ouderen. HDK architect Arno de Ruiter, die zelf ooit in de Molenwei heeft gewoond, heeft met het flexibele woningconcept van Dura Vermeer een uniek en passend voorlopig ontwerp van de woningen gemaakt met mooie vertalingen van de Delftse School naar de huidige tijd.

Groene loper

Door de woonblokken aan de zuidkant van de huidige Molenstraat een kwartslag te draaien heeft stedenbouwkundig bureau Wissing een langwerpige ruimte gecreëerd die ook wel de Groene loper wordt genoemd. De openbare ruimte wordt parkachtig en autovrij ingericht. Ook wordt de Vierambachten-boezem geactiveerd door hier andere woningtypes en openbare verblijfsplekken aan te situeren.