Savills: cruciaal moment in Nederlandse woningbeleggingsmarkt

De Nederlandse woningbeleggingsmarkt bevindt zich in een cruciale fase, zo schijft Savills in een nieuw rapport over de zogeheten ‘beds-sectoren'.

Alternatieve sectoren, als studentenhuisvesting en co-living, en impact-beleggingen mogen op meer belangstelling rekenen. De woningbeleggingsmarkt verandert rigoureus, aldus Savills.

De vraag naar huurwoningen groeit door de groei van de bevolking. Met name door hogere immigratieniveaus stijgt het aantal huishoudens. Maar terwijl de vraag naar particuliere huurwoningen almaar stijgt, daalt het investeringsvolume sterk. In vergelijking met de piekjaren 2018, 2019 en 2020 liggen de beleggingsvolumes drie keer zo laag. Deze aanzienlijke daling van het investeringsvolume duidt op een verschuiving in de beleggingsmarktdynamiek, aldus Savills. “Veranderingen in regelgeving en hogere rentetarieven veranderen het gedrag van investeerders. Sommige investeerders trekken zich (tijdelijk) terug, andere kiezen voor uitponden. Nieuwe ontwikkelingen blijven achterwege, waardoor de schaarste op de huurwoningmarkt verder zal toenemen.”

Heroverweging van beleggingsstrategieën kan ertoe leiden dat de belangstelling voor alternatieve sectoren als co-living en speciale studentenhuisvesting sterk zal toenemen. Juist studentenhuisvesting en co-living varen op sterke drijfveren, zoals de internationalisering van het onderwijs, herinvoering van de basisbeurs en een grote vraag naar (buitenlandse) kenniswerkers. Naarmate de schaarste in de particuliere huursector toeneemt, zullen studentenhuisvesting en co-living in toenemende mate een laatste redmiddel worden voor studenten en kenniswerkers. “De zogeheten PBSA- en co-living-sectoren worden steeds belangrijker, aangezien zij inspelen op unieke woonwensen en woonvoorkeuren van een groeiende bevolkingsgroep”, aldus marktanalist Raymond Frederiks van Savills Nederland.

Daarnaast ziet Frederiks kansen voor langetermijnbeleggers die impactstrategieën hanteren. Zij accepteren een lager financieel rendement om meer positieve sociale en milieu-impact te creëren. “Het landschap evolueert, met een grotere focus op duurzaamheid en sociale impact.”   

img
Redacteur
Profiel