Savills blikt terug: 2023 jaar van aanpassingen en duurzaamheid

Savills zag in 2023 een storm door het Nederlandse commerciële vastgoedlandschap razen. Zo daalde de verhuuractiviteit met 25,8%.

De vastgoedadviseur blikt terug en kijkt voorzichtig vooruit in zijn rapport Market in Minutes, The Netherlands, full year 2023. Het was volgens Savills een jaar van uitdagingen, aanpassingen en een door duurzaamheid gedreven verschuiving.

De verhuuractiviteit daalde in 2023 met meer dan een kwart in 2023, waarbij de sectoren kantoren (-26,6%) en industrie & logistiek (-27,2%) het bijzonder moeilijk hadden. De kritische evaluatie van de ruimtebehoeften door bedrijven wijst naar inzicht van de vastgoedadviseur op een voorzichtige aanpak, wat de impact van de ongunstige marktomstandigheden weerspiegelt.

Forse daling in beleggingen

Beleggers waren gedurende heel 2023 voorzichtig, wat resulteerde in een aanzienlijke daling van 57,3% van het beleggingsvolume ten opzichte van het voorgaande jaar, waarbij het vierde kwartaal van 2023 met 64,4% daalde ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022.

Het totale investeringsvolume in 2023 bedroeg € 8,03 mrd. Savills verwacht een geleidelijke convergentie tussen de brutoaanvangsrendementen (BAR) en het rendement op staatsobligaties in de komende maanden.

Milieu-, sociale en governance-factoren (ESG) staan volgens de vastgoedadviseur centraal bij huurbeslissingen. Het rapport laat over 2023 een opmerkelijke toename zien van het aandeel ESG-compliant vastgoed in de sectoren kantoren (8,7%), winkels (4,7%) en logistiek (2,4%). Dit zet de toon voor een duurzame verschuiving die naar verwachting van Savills de verhuuractiviteiten in 2024 zal domineren.

Herstel in 2024

Savills ziet 2024 als een jaar van herstel, gedreven door het einde van de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) en een gestabiliseerde economie. Wel kunnen gewilde ESG-conforme gebouwen met aanbodbeperkingen te maken krijgen. Daarnaast kunnen (geo)politieke gebeurtenissen de economische stabiliteit in gevaar brengen.