Savills: Nederlandse hotelmarkt toont veerkracht en groei in post-pandemie periode

De Nederlandse hotelmarkt laat een robuust herstel zien, meldt Savills in hun nieuwe ‘beds'-rapport. De toerismecijfers van de afgelopen twee jaar overtreffen die van 2019.

 

Overnachtingen en bezettingsgraden hebben zich hersteld. Volgens Savills maakt het herstel duidelijk, dat de sector in staat is zich aan te passen en te groeien. Amsterdam had te maken met een sterkere daling vanwege de afhankelijkheid van internationaal toerisme en zakenreizen, maar Mokum is op weg naar herstel. De gemiddelde kamerprijzen (ARR) zijn na de pandemie gestegen en liggen nu boven het niveau van voor de crisis. Het rapport geeft aan dat de gestegen kosten voor lonen en energie de winstgevendheid niet hebben gehinderd, omdat de meeste kosten met succes zijn doorberekend aan de consument via stijgende kamerprijzen.

"Een opvallende statistiek in het rapport is de spreiding tussen core hotels en ander eersteklas residentieel vastgoed sinds 2021. Deze divergentie wordt geduid door de bruto-aanvangsrendementen, die een verschil van 110 basispunten laten zien in Q4 2023. Dit suggereert dat, hoewel de investeringsvolumes in hotels een tijdelijke dip kenden in 2023, de hotelmarkt al correcties heeft doorgevoerd op het gebied van prijsstelling tijdens de pandemie”, aldus Wendel Hulsebos, taxateur bij Savills in Nederland. Voor investeerders in vastgoed betekent deze statistiek, dat de Nederlandse hotelmarkt een uniek investeringslandschap vormt. “Het verschil in rendement suggereert dat hotelvastgoed nog ondergewaardeerd wordt, en daarmee duidelijke voordelen of kansen biedt in vergelijking met andere soorten residentieel vastgoed. Het sterke herstel van de Nederlandse hotelmarkt, in combinatie met de waargenomen prijstrends, kan duiden op potentiële waarde en gunstige beleggingsomstandigheden voor beleggers die hun portefeuille willen diversifiëren."

Volgens Savills blijven de toekomstvooruitzichten voor de hotelsector veelbelovend. Ruben Schuuring, associate director Hotelinvestment, zegt: "De algemene vooruitzichten voor de Nederlandse hotelmarkt zijn optimistisch, met naar verwachting een beheerst groeitraject, voornamelijk beïnvloed door gemeentelijke regelgeving. De schaarste die ontstaat door beperkend beleid, zoals de 'hotelstop', heeft ook voordelen. Het biedt kansen om met proactief asset management, waaronder renovaties en duurzaamheidsinitiatieven, de waarde te verhogen."

img
Redacteur
Profiel