Sabic mag van de rechter verhuizen naar Amsterdam

Petrochemisch bedrijf Sabic mag zijn Europese hoofdkantoor van Sittard naar Amsterdam verplaatsen.

Dat heeft een rechter besloten in de zaak die ondernemingsraden binnen het bedrijf tegen de onderneming hadden aangespannen, meldt Het Financieele Dagblad.

Het bedrijf vond dat het als grote Europese onderneming op een aansprekende locatie moest zitten en beter bereikbaar moet zijn. Het wil kantoorruimte huren in het WTC. Honderden medewerkers en de directie uit Sittard en Bergen op Zoom zouden daarom naar Amsterdam moeten verhuizen. Sabic heeft volgens Wikipedia 3200 werknemers in Nederland.

Reistijd als werktijd

De rechter vind het voornemen 'goed te begrijpen, aldus het FD. Ook vindt de rechter dat Sabic op allerlei punten de werknemers voldoende tegemoetkomt. Zo krijgen die vergoedingen om mee te verhuizen ofwel reistijd als werktijd vergoed. Ook zijn er goede afvloeiingsregelingen voor wie niet wil verhuizen en niet wil blijven. Sabic behoudt een vestiging op industrieterrein Chemelot in Geleen.

Sabic (Saudi Arabian Basic Industries Corporation) is voor 70% in handen van onderdeel van Aramco, de rest behoort toe aan private beleggers.