Rotterdamse architecten ontwikkelen verticale kas in China

Met Vertical Farm Beijing levert het Rotterdamse Van Bergen Kolpa Architecten het eerste innovatiecentrum voor stedelijke voedselproductie van China op.

De Vertical Farm is gebouwd op de campus van de Chinese Academy of Agricultural Science, het innovatiecentrum voor groente- en fruitteelt in China. Het transparante gebouw vormt de prominente entree tot de onderzoeksfaciliteiten van de campus en kijkt uit over de stad en de ringweg in het centrum van Beijing.

Om de miljoenen inwoners in grote metropolen van China van gezond voedsel te voorzien, moet de productie ervan zo veel mogelijk in en om de stad te worden geïntegreerd. Vertical Farm Beijing reikt de oplossing aan in de vorm van gestapelde tuinbouw op een compacte footprint.

Verticale teeltsoorten

In het 3.500 m² grote gebouw, verdeeld over drie verdiepingen, bevindt zich een reeks van innovatieve verticale teeltsoorten rond een monumentale entreehal. Een educatieve routing door het gebouw leidt bezoekers langs vrucht- en fruitbomen in de volle grond, geautomatiseerde verticale sla teelt, fruitteelt onder LED-licht en een dakkas met teelt van tomaat en komkommer onder daglicht.

In Vertical Farm gaat geen druppel water verloren. Bij het irrigeren van de planten wordt het restwater gerecycled en hergebruikt. Voor de klimaathuishouding van het gebouw wordt gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie en koeling op basis van verdamping. Voor de verwarming wordt gebruik gemaakt passieve warmtewinning van de zon en de restwarmte van de LED-verlichting.