Rochdale en Dura Vermeer bouwen 630 woningen in Amsterdam Nieuw-West

Woningcorporatie Rochdale en bouwer Dura Vermeer hebben een intentieovereenkomst getekend voor de bouw en renovatie van 630 woningen in de middenzone van de Van Deysselbuurt in Amsterdam Nieuw-West.

In dit deel van de Van Deysselbuurt is er sprake van een mix van sloop-nieuwbouw en renovatie. De eerste werkzaamheden, aan de renovatieblokken, starten naar verwachting begin tweede kwartaal 2024. Het betreft een meerjarige samenwerking waarbij de ontwikkelkennis en -kunde van Dura Vermeer wordt ingezet in de planontwikkeling en realisatie. De integrale aanpak van de betrokken partijen, waarbij verschillende disciplines samenkomen op het gebied van renovatie, nieuwbouw en ontwikkeling is het vertrekpunt.

De handtekeningen werden gezet door Eric Nagengast (directeur Vastgoed van Rochdale), Edwin Blom (directievoorzitter Dura Vermeer Renovatie Midden West) en Edwin de Kuiper (directievoorzitter Dura Vermeer Bouw Midden West) in het Buurtcentrum in de Van Deysselstraat.

Omvangrijke herontwikkeling

De Van Deysselbuurt staat aan de vooravond van een omvangrijke herontwikkeling met als eindresultaat méér woningen met een gevarieerdere bevolkingssamenstelling. De buurt telt op dit moment ongeveer 1200 woningen, vrijwel allemaal in de sociale huur. Ruim de helft (700) van de woningen wordt duurzaam gerenoveerd, iets minder dan de helft (500 woningen) wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Daarbovenop zijn 600 extra nieuwe woningen gepland.

Na de vernieuwingsoperatie telt de Van Deysselbuurt 1800 woningen: 60% sociale huur, 20% middeldure huur en 20% koop. Het resultaat moet een gemengde, levendige buurt zijn, waar plaats is voor verschillende inkomens- en bevolkingsgroepen (starters, alleenstaanden, gezinnen en ouderen).

Tuinsteden

De Van Deysselbuurt, grotendeels gebouwd in de jaren 50 van de vorige eeuw, maakt deel uit van de Westelijke Tuinsteden (Amsterdam Nieuw-West). Het is van oudsher een sociale en ondernemende buurt. Het kloppende hart van de buurt is en blijft de Van Deysselstraat, waar ook tijdens de grote verbouwing van de buurt een mix van ondernemers actief is, variërend van nieuwe sociale ondernemers die winkelruimtes delen tot aan winkels die al ruim 30 jaar lang onderdeel zijn van het straatbeeld.