Riyad en Delhi goed bestand tegen disruptie

New York, Tokio, Londen en Los Angeles zijn nu en de komende tien jaar het best bestand tegen wereldwijde disruptie.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 29 mei 2019

Ook steden in India, China en het Midden-Oosten worden echter veerkrachtiger; dit biedt kansen voor beleggers met een langetermijnvisie. Vooral Chinese steden komen op en zullen binnen 10 jaar 43 plekken innemen van de top-100 ranglijst.
Dit blijkt uit de Savills Resilient Cities Index.
Durfkapitalisten die op zoek zijn naar rendement op de lange termijn kunnen zich richten op steden in het Midden-Oosten en India, zoals Riyad in Saoedi-Arabië en Delhi in India, en de opkomende steden in China. Deze markten trekken momenteel nog relatief weinig aandacht, maar zullen de komende decennia waarschijnlijk snel groeien en kunnen daarnaast snel inspelen op de continu veranderende wereld.
Savills heeft onderzocht welke steden bestand zullen zijn tegen, of gebruik zullen kunnen maken van, de politieke, demografische en technologische disrupties waarmee de wereldwijde vastgoedsector vandaag de dag en de komende 10 jaar wordt geconfronteerd.
Hoewel de ranglijst tot 2028 aangevoerd zal blijven door New York, Tokio, Londen en Los Angeles als de vier meest veerkrachtige steden, noemt Savills acht ‘concurrerende steden’, ook wel ‘challenger cities’: Hangzhou, Nanjing en Ningbo in China, Delhi, Mumbai en Bangalore in India en Riyad en Djedda in Saudi-Arabië.
Deze ‘challenger cities’ staan klaar om de gevestigde steden van de troon te stoten door disruptie in hun voordeel te gebruiken, omdat ze vaak sneller en flexibeler kunnen reageren op snelle veranderingen in technologie en maatschappij, aldus Savills. Vastgoedbeleggers met een langetermijnperspectief doen er goed aan deze steden in de gaten te houden. Geen enkele stad in de VS of Europa heeft de status van ‘challenger city’ gekregen van Savills. Londen en Parijs zijn de enige Europese steden die in de top-20 van de gehele index staan.
Sophie Chick, director World Research van Savills: ‘Deze acht ‘challenger cities’ hebben een aantal dingen met elkaar gemeen; tussen nu en 2028 zullen zij een aanzienlijke groei van hun bbp en besteedbaar inkomen laten zien. Tevens zal hun afhankelijkheidsratio in verhouding tot andere grote steden lager liggen, wat wil zeggen dat er een gunstigere verhouding zal zijn tussen mensen in de werkende leeftijdscategorie en mensen in de niet-werkende leeftijdscategorie.’